Radar · Utrikes

Protester mot Iran hölls världen runt

Nära 1 000 personer samlades på Norra Bantorget i Stockholm kort efter det att demonstrationen inleddes.

Demonstrationer hölls på lördagen runt om i världen för att protestera mot regimen i Iran. I Stockholm slöt omkring 1 000 personer upp. Även i flera andra städer i Sverige hölls protestmöten.

På lördagen samlades människor i flera städer runtom i världen i solidaritet med de regimkritiska demonstranterna i Iran. Samtidigt fortsatte protesterna i Iran för 15:e natten i rad, och under lördagen samlades kravallpolis i större korsningar i huvudstaden Teheran.

Sociala medier visar stora demonstrationer i Teheran och i städerna Mashhad och Kermanshah i väst.

I 159 städer från Nordamerika till Europa och Asien, hölls stöddemonstrationer, enligt iranska människorättsorganisationer. I Tokyo i Japan brände kvinnor sina slöjor och klippte av sig håret, och i Brisbane i Australien samlades tusentals iranier för att kräva rättigheter i sitt hemland.

Demonstrationer i Stockholm

Demonstrationer hölls också i Stockholm, en på Mynttorget och en på Norra Bantorget där den sistnämnda samlade nära 1 000 personer en halvtimme efter start.

”Vi är alla Mahsa Amini”, ropade demonstranterna bland annat. Flera av demonstranterna säger att någonting känns annorlunda med de senaste veckornas demonstrationer.

–Det känns inte som att vi kan sluta. I Iran måste de fortsätta, för slutar de utan att regimen är avsatt tror jag att det kommer att bli massavrättningar, säger en av dem.

Protesterna i Iran startade den 16 september. Gnistan som föranledde dem var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, sedan hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen som ansåg att hon inte bar den obligatoriska slöjan korrekt.

Tiotals människor har dödats i demonstrationerna i Iran, och hundratals uppges ha gripits.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV