Radar · Politik

Kraftiga reaktioner på Jomshofs utnämnande

Richard Jomshof blir ny ordförande i justitieutskottet, något som har skapat starka reaktioner på twitter.

I sociala medier är det många som under lördagen reagerar starkt på utnämnandet av Richard Jomshof till ordförande i justitieutskottet. Många hänvisar till kontroversiella uttalanden han gjort genom åren. 

”Han fick sluta som gymnasielärare för han ifrågasatte förintelsen – nu är han ordförande i justitieutskottet”, skriver Kinna Skoglund, grundare av Vi står inte ut, på Twitter.

Foto: Skärmdump från twitter
Foto: Skärmdump från twitter.

Annie Lööf, avgående partiledare för centerpartiet twittrar att ”Jag vet att mina tidigare allianskollegor i många år velat normalisera SD, men att Jomshof får denna post är oerhört utifrån ett borgerligt perspektiv, där rättsstatliga principer brukat vara vägledande.”

Hon hänvisar tweeten till en annan post som citerar en kommentar som Jomshof gjorde i en intern diskussion på Facebook 2015 med före detta SD-toppen Erik Almqvist, på ämnet varför SD pratar om att hjälpa flyktingar istället för att strypa invandringen. Han sade då att ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Foto: Skärmdump från twitter
Foto: Skärmdump från twitter.

Många uttalanden mot islam

Så sent som i mars förra året fick Jomshof stark kritik från många håll, bland annat från Moderaternas ledare Ulf Kristersson, efter att han i ett debattprogram i Svt sagt att islam är ”en avskyvärd ideologi och religion”. Han tog senare tillbaka detta och menade att kritiken varit riktad mot ”islam som ideologi och styrelseskick, det vill säga islamism”.

Många av de som kommenterar på twitter länkar också till en artikel i DN från början av september, där Jomshof sade att ”vi har religionsfrihet i Sverige, men det betyder inte att alla religioner är lika bra” och konstaterade vidare att han med det menade att islam inte är lika bra som kristendomen.

Riksdagsledamot Karin Rågsjö (V) tar fasta på Jomshofs egna ord om att ”detta är en milstolpe i Sverigedemokraternas historia”. Hon skriver på twitter: ”Absolut milstolpe i svensk politik. Vittnar om att M, L och KD skjuter sig i foten när de överlämnat nycklarna till extremt viktiga utskott till SD. Omvärlden häpnar. Sverigebilden förändras brutalt och varumärket Sverige blir blåbrun inte blå gul.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV