Radar · Politik

Jomshof tar över justitieutskottet

Richard Jomshof (SD) blir ordförande i justitieutskottet.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof blir ny ordförande i justitieutskottet. Partikollegan Aron Emilsson tar ordförandeposten i utrikesutskottet.

Richard Jomshof, i dag partisekreterare och skolpolitisk talesperson, var under åren 2012–2014 rättspolitisk talesperson i partiet.

– Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia, säger han till Ekot.

Exakt vad SD ska driva för frågor i utskottet är beroende av förhandlingarna med de övriga tre partierna i högerblocket, M, KD och L.

– Min förhoppning är att vi ganska snart ska få till stånd ett bra samarbete där vi tydligt visar väljarna att vi är redo att göra flera genomgripande förändringar, säger Jomshof.

SD tillkännager också vilka ledamöter som tar de övriga tre ordförandeposter i riksdagsutskotten som partiet förhandlat sig till.

"Otroligt hedrad"

Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet. Han är i dag utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Jag är otroligt hedrad över förtroendet och att ha fått den här förfrågan. Jag tar emot ansvaret med en väldigt stor ödmjukhet, det är en svår utrikes- och säkerhetspolitisk tid men jag hoppas att kunna verka samlande i att skapa goda förutsättningar för ett gott samtalsklimat i utskottet, säger Aron Emilsson till TT.

Enligt Emilsson är en viktig fråga nu, förutom den svenska processen inför ett Natointräde, det eskalerande kriget i Ukraina och ryska annekteringen av vissa regioner i Ukraina, att också stärka relationerna och samarbetet med andra parlament och utrikesutskott i Östersjöregionen.

– I och med att vi måste diskutera säkerhetspolitik och säkerhetsfrågor på en helt annan nivå än tidigare i vårt omedelbara närområde, säger han.

"Känner stolthet"

Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.

Magnus Persson, som blir ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger att han är glad och stolt över att partiet har valt att ge honom ordförandeposten.

Arbetsmiljöfrågor ligger honom närmast om hjärtat, säger Persson till TT.

– Jag har jobbat i arbetsmarknadsutskottet sedan jag kom in i riksdagen 2014, så jag känner en väldig stolthet. Det är frågor som jag brinner för och har brunnit för hela mitt liv med den bakgrund som jag också har som skyddsombud.

I och med att Richard Jomshof blir utskottsordförande blir Mattias Bäckström Johansson tillförordnad partisekreterare, skriver SD i ett pressmeddelande.

Förutom ordförandeposterna får Sverigedemokraterna även fyra vice ordförandeposter, närmare bestämt i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV