Radar · Miljö

Olagligt palmoljeplantage bakom skövlad regnskog i Kamerun

Palmolja ligger bakom många av världens skövlade regnskogar.

Olaglig skogskövling i en regnskog med hög biologisk mångfald har nyligen påbörjats i Kamerun. Det uppger en rapport från Greenpeace. Företaget bakom planerar ett palmoljeplantage på en yta sju gånger Dakar och har försökt muta ursprungsfolken i området med rissäckar, konserver och tvål.

Företaget Cameroun Vert SARL (Camvert) har börjat skövling och plantering av palmolja i ett område som inte bara har en hög biodiversitet. Det är också ett område med flera ursprungsfolk. Enligt Greenpeace ska Camvert ha försökt muta Bagyeli-folket i området med gåvor som rissäckar, konserverade tomater och tvål. Även Bantufolket uppger att det skett en systematisk korruption av traditionella chefer, falska samråd ochatt  grödor förstörts efter att födosökande elefanter blivit närgångna efter att skogsområden rensats av Camverts bulldozrar.

Skogen i området har fram tills nyligen varit skyddad mot kommersiellt bruk, men i november förra året blev den plötsligt omklassificerad av premiärminister Joseph Dion Ngute. Detta trots att miljökonsekvensbedömningen inte blivit färdig. Detta bryter både mot nationell och internationell lag, menar Greenpeace.

”Camvert-projektet är ett fall av olaglighet och missbruk av ursprungsfolks rättigheter som kommer att förvärra klimatet och den biologiska mångfaldskrisen om det fortsätter. Det avslöjar återigen den farliga myten om hållbar skogsförvaltning, liksom det växande problemet med omvandling av skogar – inklusive med avverkningstillstånd som är certifierade som ”hållbara” av Forest Stewardship Council – till jordbruksplantage i Kamerun”, säger Ranèce Ndjeudja, kampanjchef på Greenpeace Afrika Kamerun, i ett pressmeddelande.

Område med hotade djurarter

Området som nu börjat skövlas gränsar till nationalparken Campo Ma’an och Greenpeace skriver att det i området finns hotade arter som till exempel elefanter, gorillor, schimpanser och leoparder.

”Camvert-projektet måste helt stoppas och de ansvariga myndigheterna sanktioneras. De har låtit ett projekt pågå, vilket har brutit mot nationella och internationella bestämmelser och undergräver samhällens tillgång till kritiska skogsprodukter som inte är trävaror på deras mark. De hotar skogssamhällenas levnadssätt”, säger Aristide Chacgom, koordinator för organisationen Green Development Advocates.

Företaget Camvert har nekat till anklagelserna och projektledare Mamoudou Bobbo uppger till Bloomberg att projektet ”skapades i full respekt för nationella och internationella lagar och efter seriöst samråd med regeringsförvaltningar, miljöorganisationer och lokalbefolkning”.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV