Radar · Utrikes

Expert om Trumps covidbesked: Dramatisk utveckling

USA:s president Donald Trump.

Covidbeskedet från USA:s president Donald Trump kan få stora konsekvenser för valrörelsens sista veckor, tror USA-experten Dag Blanck.

– Det är en dramatisk utveckling, som kommer att få effekter på hur valrörelsen kan genomföras. Kan Trump hålla sina stora kampanjmöten som han gillar, och hur går det med nästa debatt? säger Dag Blanck, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Häcklade Biden

Inte minst presidentens egen tendens att tona ned riskerna med covid-19 – och motvilja mot munskydd – lär nu segla upp i diskussionen, enligt Blanck.

I den första valdebatten mot Joe Biden tidigare i veckan sade Trump att han tycker att munskydd är ”okej”, men häcklade samtidigt Biden för hans, enligt Trumps mening, överdrivna användning av munskydd.

– Jag bär inte munskydd som han gör. Varje gång man ser honom har han på sig munskydd. Han kan stå 60 meter bort och ändå ha på sig det största munskydd jag någonsin sett, sade Trump.

Stor stridsfråga

– Trump har hela tiden velat spela ned betydelsen av pandemin och inte velat bära ansiktsmask, något som har blivit en av de stora stridsfrågorna i USA. Även vad gäller social distansering har han inte varit så väldigt benägen att följa råden. Nu kommer motståndarna säkert att säga ”så här går det om man inte följer råden”, säger Blanck.

Kan beskedet leda till sympatier för presidenten, som i fallet Boris Johnson?

– Så blir det naturligtvis, att folk tycker synd om honom. Det beror på hur allvarligt det blir. Det blir säkert sympatiyttringar både bland anhängare och motståndare. Det är ju presidenten som är sjuk, säger Blanck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV