Radar · Politik

Åtgärdsprogram mot rasism borttagna från regeringens hemsida

 Sedan regeringsskiftet har flera dokument och handlingsplaner rörande rasism försvunnit från regeringens hemsida.

Åtgärdsprogram mot rasism och andra dokument som rör minoriteters rättigheter har tagits bort från regeringens hemsida, vilket väcker oro i civilsamhället. Det rapporterar tidningen Ottar.

”Sidan kan inte hittas. Med anledning av regeringsskiftet har ett stort antal sidor tagits bort.”

Den texten har ersatt flera dokument rörande bland annat rasism och hbtqi-rättigheter på regeringens hemsida.

Enligt tidningen Ottar saknades till exempel den nationella strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck samt handlingsplanen för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter på regeringens hemsida i början av veckan.

Efter att Ottar kontaktade regeringen om de nedplockade dokumenten dök hbtqi-handlingsplanen dock upp på hemsidan igen.

”Oro över den politiska utvecklingen”

Flera andra dokument har tagits bort från hemsidan, bland annat den nationella planen mot rasism samt fem åtgärdsprogram som togs fram i somras för att motverka afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi och rasism mot samer. Flera medlemmar i Afrosvenskarnas riksorganisation har noterat att dokumenten har tagits ner.

– Många känner oro över den politiska utvecklingen och det finns en rädsla för att levnadsvillkoren ska bli sämre. Det är ju det den nya politiska inriktningen förmodligen kommer att resultera i, säger organisationens vice ordförande Yonnas Seyoum till Ottar.

Regeringskansliet kommenterar de nedtagna dokumenten i ett mejl till Ottar:

”Allt innehåll på regeringen.se ses över i samband med regeringsskifte, detta för att det är sittande regeringens politik som ska finnas där. Innehåll kan komma att justeras innan det återpubliceras, till exempel kan innehåll kopplat till statsråd från tidigare regering tas bort.”

Uppdatering 14/11: De nämnda åtgärdsprogrammen har åter lagts upp på regeringens sajt efter artikelns publiceringsdatum. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV