Radar · Utrikes

Städer under hård attack i Ukraina

Ett myndighetshus på Frihetstorget i Charkiv efter vad Ukraina säger var en raketattack under tisdagen.

De ryska attackerna intensifieras och en 64 kilometer lång rysk militärkolonn närmar sig Kiev, enligt satellitbilder. Storstaden Charkivs centrala delar har attackerats med kraftig raketbeskjutning. ”Ingen kommer att förlåta”, säger president Volodymyr Zelenskyj.

På bilder och filmer, som verifierats av BBC, syns hur fönster i en stor myndighetsbyggnad på ett torg i centrala Charkiv har blåsts ut och bilar i närheten totalförstörts.

– I morse utsattes det centrala torget och högkvarteret för Charkivs myndigheter för en kriminell attack, säger den regionala guvernören Oleh Sinegubov i en video delad på Telegram, skriver AP.

Enligt obekräftade uppgifter från den lokala räddningstjänsten har tio personer dött i attacken, skriver AFP.

– Attacken mot Charkiv är ett krigsbrott, säger Zelenskyj, i en video på sin Facebooksida, publicerat på tisdagen.

En rysk kolonn som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant
En rysk kolonn som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant. Foto. Maxar Technologies/AFP/TT

Tätt befolkade områden

Storbritanniens försvarsdepartement skriver på Twitter att striderna intensifierats i Charkiv och Tjernihiv, norr om Kiev.

”Användningen av tungt artilleri i tätt befolkade urbana områden ökar kraftigt risken för civila offer”, skriver departementet.

Belarusiska styrkor uppges under tisdag förmiddag ha gått in i Ukraina, i Tjernihivregionen, skriver Ukrainas parlament på Twitter. Något som Belarus förnekar.

En rysk militärkolonn, där militärfordon står på rad, befinner sig nu knappt 30 kilometer från Kievs centrum. Enligt tidigare uppgifter var den 27 kilometer lång, men nya bilder som analyserats av Maxar Technologies visar att den är flera mil längre – 64 kilometer.

Den ryska framryckningen mot Kiev har dock inte resulterat i några större framsteg det senaste dygnet, antagligen för att de ryska styrkorna fortfarande tampas med logistiska problem, enligt brittiska departementets senaste underrättelser.

Satellitbild på den ryska militärkolonnen på väg mot Kiev
Satellitbild på den ryska militärkolonnen på väg mot Kiev. Av: Johan Hallnäs/TT

Hundratusentals flyr

Beskjutningen mot Ukraina har varit intensiv under natten och det rapporteras om explosioner i städer över hela landet. På tisdag morgon uppger landets parlament på Twitter att minst 70 soldater dödats i en attack i staden Ochtyrka, som ligger väster om Charkiv i nordöstra Ukraina. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll.

Ryska militärer har satt upp kontrollstationer vid utkanterna av staden Cherson nära Krimhalvön, skriver borgmästaren Ihor Kolychajev på Facebook, där han påpekar att staden har varit och fortsätter vara ukrainsk.

Runt 660 000 människor har flytt Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i torsdags och drygt 100 civila har dödats enligt FN, som befarar att den verkliga dödssiffran kan vara långt högre. Antalet ukrainare som är på flykt inom landet uppskattas till en miljon.

Applåder efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal i EU-parlamentet
Applåder efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal i EU-parlamentet. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Attack under förhandling

Under ett möte med Ryssland i måndags krävde Ukraina ett omedelbart eldupphör och att ryska soldater skulle dra sig tillbaka. Samtidigt som mötet pågick utsattes Charkiv för en blodig attack, som enligt ukrainska myndigheter tog flera civila liv.

Kreml säger att det är för tidigt att återuppta samtalen och försvarsminister Sergej Shoigu säger enligt AP att militären kommer att fortsätta sin offensiv i Ukraina ”tills man har uppnått sina utsatta mål”.

Zelenskyj talade under tisdagen i EU-parlamentet via länk där han möttes av stående ovationer.

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, säger Zelenskyj.

Ett gemensamt fördömande mot Rysslands agerande väntas och på agendan står också frågan om mer militär hjälp till Ukraina, fler sanktioner mot Ryssland och ett ukrainskt medborgarskap i EU – något som Zelenskyj hoppas få till snarast.