Glöd · Debatt

”Problematiskt att forskares vardag styrs av ett nationalekonomiskt paradigm”

Vi behöver kreativa, kloka och framåtriktade forskare med kompetens inom flera discipliner som kan samarbeta tvärvetenskapligt, menar Christer Nylander.

Vi behöver forum där medborgarnas kollektiva kompetens tillvaratas, menar debattören. 

DEBATT. Professor emeritus Lars Calmfors eftersöker i en ledare i DN 28/5 politiker som i betydligt högre grad lyssnar på forskare innan de tar beslut. Hans kritik riktar sig mot privatiserade arbetsmarknadstjänster men också mot unga nationalekonomers fokus på vetenskapliga artiklar på bekostnad av deltagande i den offentliga debatten. Men är inte problemet mycket större än så?

Rådande nationalekonomiska paradigm har fått svidande kritik genom åren och forskares vardag, oavsett fakultet, lyder under samma lagar – att analysera och skriva om historiska data utifrån smala perspektiv. Så fungerar vetenskapen oavsett om det är användbart ur ett samhällsperspektiv.

Med tanke på alla de utmaningar mänskligheten står inför och dess komplexa sammanhang behöver vi i stället kreativa, kloka och framåtriktade forskare med kompetens inom flera discipliner som kan samarbeta tvärvetenskapligt.

Vi behöver medier som på allvar är intresserade av djupa analyser och debatter och vi behöver forum där medborgarnas kollektiva kompetens tillvaratas. 

Slutligen behöver vi politiker som är kloka nog att omsätta denna forskning i beslutsfattande. Reformer som uppnår dessa mål är utomordentligt viktiga för samhällsutvecklingen.