Radar · Morgonkollen

Kanada avkriminaliserar vissa droger på prov

British Columbias högsta medicinska ansvariga, läkaren Bonnie Henry, säger att undantaget "ett viktigt steg mot att undanröja rädsla och skam och stigma".

British Columbia i Kanada tillåts avkriminalisera innehav av små mängder droger under tre år, meddelar regeringen. Förhoppningen är att det ska minska de rekordmånga dödsfall i narkotikaförgiftning som drabbat provinsen.

Beslutet innebär inte att substanserna legaliseras, men kanadensare i provinsen på Stillahavskusten som innehar upp till 2,5 gram av någon illegal drog för personligt bruk kommer inte att gripas eller åtalas.

Det treåriga undantaget, som träder i kraft den 31 januari nästa år och gäller för alla över 18 år, inkluderar opioider, kokain, metamfetamin och ecstasy.

Provinsens högsta medicinska ansvariga, läkaren Bonnie Henry, säger att beskedet är ”ett viktigt steg mot att undanröja rädsla och skam och stigma”.

– Det här kommer inte på egen hand lösa den här krisen, men det kommer att göra skillnad, fortsätter hon.

British Columbia är den första provinsen att ansöka om ett undantag från Kanadas narkotikalagstiftning av det här slaget. Carolyn Bennett, federal hälsominister, säger att det kan fungera som modell för andra jurisdiktioner i landet.

– Justeringar i realtid kommer att göras om vi får analyser av data som indikerar att något måste förändras. I alltför många år har ideologiskt motstånd till skadereduktion kostat liv, säger hon och försäkrar att detta görs för att rädda liv.

Sedan 2016 har över 9 400 dödsfall i narkotikaförgiftning med illegala droger inträffat i provinsen. Under fjolåret registrerades 2 223 sådana dödsfall, vilket var rekordhögt för provinsen som har drygt fem miljoner invånare.

Vancouvers borgmästare Kennedy Stewart säger att undantaget från Kanadas narkotikalagar ”bara är början”.

– Det här är en stor, stor sak, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV