Radar · Politik

Järvaveckan vill skapa framtidstro

I dag inleds Järvaveckan på Spånga IP i nordvästra Stockholm.

Järvaveckan är tillbaka på Spånga IP i Stockholm – för första gången sedan 2019.

Järvaveckan startades av Stiftelsen The Global village 2016 som ett alternativ till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Den 1–5 juni samlas företrädare för politiska partier, intresseorganisationer och företag för att diskutera politik och samhällsfrågor, samt knyta kontakter.

På grund av pandemin ställdes evenemanget in 2020, och 2021 gjordes i stället en digital version. Allt kunde streamas live från en studio, vilket ledde till över en miljon tittade minuter. Årets Järvavecka blir därför en hybrid som både kan upplevas på plats och online.

"Valet är ditt"

Årets budskap är Valet är ditt, som handlar om att skapa framtidstro och engagera förstagångsväljare att rösta i riksdagsvalet i september.

– Temat är lägligt. I höst är det allmänna val. Men det är inte bara var fjärde år som vi har möjlighet att välja fritt, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i sitt invigningstal.

– Det gör vi varje dag. Hemma i vår vardag och i vår kommun. För att kunna göra egna fria val krävs en stark demokratisk grund att stå på. Demokratin ska vara närvarande och tillgänglig för oss alla oavsett vår bakgrund.

Jeanette Gustafsdotter säger att i dag är det alldeles för många människor som varken deltar eller känner sig delaktiga i Sverige och demokratin blir aldrig starkare än engagemanget och stödet den har i befolkningen. Därför måste vi arbeta aktivt för att stärka människors förutsättningar att vara delaktiga i demokratin.

– Där inkomsterna är som lägst är valdeltagandet som lägst. Det borde vara precis tvärtom. Det är i våra förorter det politiska engagemanget borde vara starkast för det är här vi verkligen behöver förändring, säger Jeanette Gustafsdotter.

Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster på en parkeringsplats i anslutning till Spånga IP varje dag under Järvaveckan
Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster på en parkeringsplats i anslutning till Spånga IP varje dag under Järvaveckan. Foto: Erik Pettersson

Johan Pehrson om Paludan

Alla partiledare för riksdagspartierna deltar i evenemanget, med undantag för Jimmie Åkesson (SD). Först ut i år att hålla tal var Liberalernas Johan Pehrsson.

Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster på en parkeringsplats i anslutning till Spånga IP varje dag under Järvaveckan.

Under onsdagen fanns det fler poliser än åhörare på plats när han talade, men i påskas ledde hans uppträdanden till våldsamheter i bland annat Linköping, Norrköping, Örebro och Malmö.

Johan Pehrsson ägnade en stor del av sitt tal åt detta.

– De våldsamma påskupploppen handlar om något större. Bortom integrationsarbetet ser vi något annat växa fram, det jag kallar separatism, säger Johan Pehrson.

Han anser att det som hände visar på vikten av att kämpa för vilket Sverige vi ska ha i framtiden.