Radar · Migration

FN: Över en miljon på flykt i Myanmar

Brända hus i byn Mwe Tone i regionen Sagaing.

Över en miljon människor är på flykt i Myanmar, meddelar FN. Monsunregnen närmar sig och kan ytterligare förvärra situationen för dem som bor i flyktingläger.

Sedan Aung San Suu Kyi och hennes regering avsattes av militärjuntan i fjol har närmare 700 000 människor tvingats fly sina hem, rapporterar FN:s samordningsorgan Unocha. 300 000 av dem kommer från regionerna Sagaing och Magway, där striderna mot juntans styrkor pågår regelbundet. I regionen har myndigheterna bland annat stängt av mobila datatjänster och restriktioner har införts som påverkar transporter av ris och bränsle.

”Rapporter pekar på att det fortfarande finns ett stort behov av vård, mat och hjälpartiklar samt tak över huvudet i dessa områden”, skriver Unocha.

Efter militärkuppen 2021 har oppositionella milisgrupper bildats för att slå tillbaka mot juntans soldater, som har svarat med våld. Fler än 12 000 civila egendomar har bränts eller förstörts sedan militärkuppen, bedömer Unocha.

Cirka 346 000 människor uppskattas ha varit på flykt i landet redan före kuppen. Bland annat handlar det om den muslimska minoriteten rohingyer i delstaten Rakhine där landets militär inledde en stor offensiv för några år sedan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV