Radar · Politik

Utbetalt elstöd minskar socialbidrag

Personer med socialbidrag får inga extra pengar för elstödet.

Människor med stora villor, jacuzzi och eluppvärmt garage får ta del av regeringens elstöd fullt ut – men inte människor med socialbidrag.
– Det är för dumt, så det får de ju bara ordna, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Människor som har ekonomiskt bistånd kommer att få sitt socialbidrag – försörjningsstöd – minskat om de tar del av elstödet, enligt en promemoria från regeringen.

Där står att biståndet minskas i lika hög utsträckning som elstödet och att den ekonomiska situationen för personerna förblir oförändrad.

S-ledaren Magdalena Andersson rasar mot förslaget.

– De som har stora villor, jacuzzi eller eluppvärmt garage, de får tillbaka kanske hundratusentals kronor, medan de som har de allra minsta marginalerna – där det faktum att ett paket Bregott kostar 70 kronor verkligen gör skillnad i vardagen – de får inte ta del av det här. Det är för dumt, så det får de ju bara ordna.

TT har frågat energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om utformningen kring socialbidraget och hon hänvisar till socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som ännu inte återkommit med en kommentar.

– Det kan inte vara så att de som har de minsta marginalerna inte ska kunna ta del av det här stödet. Här får regeringen helt enkelt göra om och göra rätt, säger Magdalena Andersson.

Kommunerna ansvarar för handläggningen av försörjningsstöd – det som tidigare kallades socialbidrag. Därför förväntas kommunernas kostnad bli lägre under 2023, enligt regeringen.

Texten har uppdaterats.

Läs mer: 

Bad om matpengar – socialtjänsten hotade att orosanmäla barnen