Radar · Morgonkollen

Ukraina: Ryska styrkor har lämnat Tjernobyl

Sarkofagen på det havererade atomkraftverket i Tjernobyl.

Ryska styrkor ska nu ha dragit sig tillbaka helt från det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl, enligt Ukrainas statliga kärnkraftsbolag. USA:s president Joe Biden säger att han är skeptiskt till ryska löften om att dra tillbaka styrkorna från huvudstaden Kiev.

Redan på krigets första dag, den 24 februari, intog ryska styrkor området vid Tjernobyl. Enligt Energoatom, som övervakar det nedlagda verket, marscherade ryska soldater ”mot den belarusiska gränsen” på krigets 36:e dag.

”Det finns inte längre några utomstående kvar i territoriet kring kärnkraftverket i Tjernobyl”, skriver Energoatom i sociala medier.

Tisdagens ryska löften om att minska den militära aktiviteten runt Kiev och Tjernihiv har inte uppfyllts och båda städerna har varit under angrepp.

Tjernobyl ligger ungefär tio mil norr om Kiev.

Ögonvittnen har rapporterat om artillerield i Irpin, den hårt krigsdrabbade förstaden till Kiev. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har också sagt att han inte litar på Rysslands löften.

Biden skeptisk

De senaste dagarna har man från ryskt håll, i flera olika uttalanden, antytt att planen är att fokusera på Ukrainas östra delar. Enligt Zelenskyj kraftsamlar ryska trupper i den så kallade Donbassregionen i öst.

Ryska styrkor har enligt britterna kvar sina positioner i östra och västra Kiev, fastän ett begränsat antal enheter dragits tillbaka, uppger Storbritanniens försvarsdepartement och varnar för fortsatta strider.

Enligt USA har endast en femtedel av de ryska förbanden runt Kiev omgrupperat sedan fredssamtalen i tisdags. En del av styrkorna har bedömts omgruppera till Belarus.

Talespersonen för USA:s försvarsdepartement säger att deras bedömning är att Ryssland omgrupperar för att skicka tillbaka styrkorna någon annanstans i landet.

J– ag är lite skeptisk. Huruvida han verkligen drar tillbaka styrkorna är en öppen fråga, säger USA:s president Joe Biden på en pressträff i Vita huset på torsdagskvällen, svensk tid.

Områden runt Mariupol under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–30 mars
Områden runt Mariupol under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–30 mars.Foto. Johan Hallnäs

Döda kroppar på gatorna

Ryssland har också lovat ett eldupphör i i den belägrade – och sönderbombade – kuststaden Mariupol. Kiev har därför under torsdagen skickat 45 bussar från huvudstaden, för att evakuera civila från staden i en korridor som ska öppnas till närliggande staden Zaporizjzja.

Ännu vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen hade inga rapporter om evakueringsförsöket kommit.

De som faktiskt lyckats fly Mariupol har beskrivit katastrofala förhållanden i den belägrade staden, med döda kroppar som ligger på stadens gator och civila som gömmer sig i källare utan tillgång till mat och vatten.

Tidigare evakueringsförsök från staden har misslyckats efter åtskilliga rapporter om fortsatt beskjutning trots utlovade eldupphör.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) säger sig stå i beredskap om och när parterna kommer överens om en lösning som faktiskt håller.

”Det är av enorm betydelse att denna insats blir av. Tiotusentals människors liv hänger på den”, meddelar organisationen.