Radar · Politik

MP: Satsa 500 miljoner extra på polisen

Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren, själv polis, menar att det så kallade passkaoset vi nu ser är ett symptom på ett större problem.

Absurt att poliser som ska arbeta förebyggande och lösa gängkriminalitet istället tvingas jobba i receptionen, anser Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren, apropå det rådande passkaoset. Nu vill MP förse Polismyndigheten med 500 miljoner kronor extra.

Den 9 februari hävdes de flesta restriktionerna som infördes under pandemin, och kort därefter ökade trycket på passbokningar runt om i landet. 

– Anledningen till att vi har det här problemet är att man inte har ersättningsrekryterat vakanser på civila delar som bland pass och reception för att det har varit slut på pengar, säger Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren till Syre.

Ekonomiska svångremmar

Konsekvenserna blir att man kommenderar in poliser för att täcka arbetspass i receptionen, för att receptionspersonal i sin tur ska täcka arbetspass i passexpeditionerna.

– De ekonomiska svångremmarna har jag erfarenheter av från min gamla roll som gruppchef för områdespolisen i lokalpolisområde Järva. I den rollen har jag sedan mer än ett år tillbaka tvingats skicka poliser till receptionstjänst, säger Martin Marmgren.

– Samtidigt har problemen med skjutvapenvåld i just det omårdet varit så stora att polisen har beslutat om en nationell förstärkningsorganisation. Senast i fredags sköts det mot en kollega vid ett ingripande som lyckligtvis slutade väl.

"Det är helt sanslöst"

Martin Marmgren berättar att omkommenderingen av poliser har lett till att de poliser som var allra bäst på brottsförebyggande arbete – det vill säga att vara ute på skolorna, samverka med rektorerna, samverka med socialtjänst och nå fram till föräldrar – de fick täcka arbetspass i receptionen.

– När man pratar om det förebyggande arbetet och kampen mot gängkriminaliteten blir det för mig absurt att de som ägnar sig åt det, och är spetskompetensen, tvingas göra annat bara för att myndigheten inte anser sig ha pengar till att rekrytera vakanser, säger Martin Marmgren.

– Samtidigt bussas poliser in från andra delar av landet för att hantera en problembild de inte känner till, vilket i sin tur tar bort dessa kollegor från arbetet i deras hemorter, där just de behövs och har bäst lokalkännedom. Det är helt sanslöst.

"En fråga om social hållbarhet"

Martin Marmgren menar att det så kallade passkaoset vi nu ser är ett symptom på ett större problem.

– Bristen på resurser resulterar inte bara i inställda resor, utan även i gängskjutningar som kunde ha stoppats, och att barn som kunde ha fångats upp skjuter eller skjuts. Jag har själv sett de sambanden, och hur det kan gå när vi misslyckas, säger Martin Marmgren.

Därför lägger nu Miljöpartiet ett utskottsinitiativ i finansutskottet om att tillföra 500 miljoner kronor extra till Polismyndigheten. Partiet kommer även att lägga ett utskottsinitiativ i justitieutskottet om att regeringen ska ge Polismyndigheten i uppdrag att omgående påbörja rekrytering för att fylla civila vakanser, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande och Martin Marmgren i en debattartikel i Aftonbladet.

– Det är ju en fråga om social hållbarhet. Polisens arbete, både vad gäller brottsbekämpning och brottsförebyggande, är en viktig kugge i den sociala hållbarheten, inte minst i utsatta områden, och då behöver man ha förutsättningar för det, säger Martin Marmgren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV