Radar · Integritet

Hackare lurade Apple och Facebook – låtsades vara myndigheter

Hackare har fått ut personuppgifter från Meta och Apple genom att ha gett ut sig för att vara brottsbekämpande myndigheter.

Apple och Facebook-ägaren Meta lämnade ut personuppgifter om sina användare till vilka de trodde var brottsbekämpande myndigheter. I själva verket var det hackare, som lyckats kapa myndigheternas mejlkonton.

Det var under 2021 som Apple och Facebooks moderbolag Meta fick förfrågningar om persondata som adress, telefonnummer och ip-adresser från mejlkonton som såg ut att tillhöra brottsbekämpande myndigheter. Förfrågningarna såg ut som autentiska juridiska, varpå företagen lämnade ut dem, i tron om att det var i syfte att stoppa finansiella bedrägerier.

Det var dock inte myndigheterna som fick uppgifterna, uppger Bloomberg, som hänvisar till tre källor med insyn i ärendet. Bakom förfrågningarna, som skickades till olika tech-bolag under flera månaders tid, fanns hackare, som lyckats kapa mejlkonton tillhörande myndigheter i flera länder. Uppgifterna de fick tag i ska bland annat ha använts i syfte att driva trakasserikampanjer, enligt en av källorna.

Det är inte ovanligt att företag som Meta och Apple lämnar ut persondata till polis och rättsväsende, men i USA brukar det ofta ske i samband med ett domstolsbeslut i ärendet. Ibland lämnas dock uppgifter ut även utan domstolsbeslut, främst när det handlar om en nödbegäran där exempelvis liv kan vara i fara.

Hackare som tidigare varit aktiva i gruppen ”Recursion team” tros ligga bakom några av förfrågningarna. Det ska också finnas kopplingar till hackargruppen Lapsus$, som blivit uppmärksammade för en rad cyberattacker mot blanda annat Microsoft och Samsung, vilket bland annat Computer Sweden skrivit om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV