Radar · Utrikes

Sommaren 2021 – den varmast i USA någonsin

Två personer paddlar efter en översvämning orsakad av cyklonen Ida i Jean Lafitte, La.

Medeltemperaturen i kontinentala USA var under sommaren 23 grader – 1,3 grader över snittet, vilket är den varmaste uppmätta sommaren någonsin. Den tidigare rekordsommaren var 1936.

85 år efter värmeböljan i USA, som kostade minst 5000 människor livet, har värmerekordet slagits för den varmaste sommaren (juni-augusti) i USA, enligt 
National Oceanic and Atmospheric Administration, som bland annat publicerar väderkartor och utfärdar varningar om annalkande oväder.

Sommaren 2021 har på hundradelarna av graden varmare än sommaren 1936, en sommar med en av de dödligaste värmeböljorna någonsin. 

Två barn skyddar sina ansikten för damm under en sandstorm i Springfield, Colorado
Två barn skyddar sina ansikten för damm under en sandstorm i Springfield, Colorado. Katastrofen som kallades Dust Bowl under 1930-talet i USA hade det tidigare rekordet för den varmaste sommaren I USA.  Foto: AP/TT

Årets sommar var inte vara väldigt varm, utan även ovanligt blöt – rättare sagt det var den åttonde blötaste sommaren i historien. 

Dust Bowl, som krisen i 1930-talet USA kallas för, har länge används av klimatskeptiker som argument mot den globala uppvärmningen. Krisen då resulterade i svår torka och kraftiga sandstormar.