Radar · Arbetskritik

Hälften av alla unga får ångest av jobbet

Nära varannan ung person känner oro och ångest på grund av jobbet, enligt Arbetsmiljöverket sin rapport  Arbetsorsakade besvär 2020.

Nästan varannan ung person känner oro och ångest på grund av jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste rapport, Arbetsorsakade besvär 2020

I förra veckan släppte Arbetsmiljöverket sin rapport om arbetsorsakade besvär och fackföreningstidningen Fastighetsfolket uppmärksammar nu att rapporten visar att unga är särskilt utsatta på arbetet.

Nästan varannan, 49 procent, mellan 16 och 29 år uppger i undersökningen  att de är oroliga och har ångest på grund av jobbet. Upplevelsen är ungefär lika vanlig bland dem som är mellan 30 och 45.

Totalt bland alla åldersgrupper känner 45 procent oro och ångest av sitt arbete, hos kvinnor är siffran 51 procent – män 38 procent.

Dessutom uppger nästan en tredjedel av de unga att de har symtom som ”pekar mot depression eller utmattningssyndrom”.

Fastighetsfolket lyfter också att undersökningen visar att många inte berättar om problemen som arbetet orsakar – 33 procent av de drabbade mellan 16 och 29 år har inte berättat för chefen. Hos dem med tillfälliga jobb är motsvarande siffra drygt 40.