Radar · Politik

Skarpt läge i förhandlingar om strandskydd

En uppgörelse om strandskydd kan vara nära.

Regeringen siktar på att ta beslut om en lagrådsremiss om strandskyddet i morgon, erfar TT. Men en uppgörelse mellan S, C och MP var ännu inte nådd på tisdagskvällen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har avvaktat med att lämna in sin avskedsansökan till riksdagens talman till dess att förhandlingarna mellan S, MP och C om strandskyddet och den privata äganderätten i skogen är klara.

På tisdagen hade förhandlingarna nått så långt att det fanns ett resultat för de inblandade partiernas riksdagsgrupper och partistyrelser att ta ställning till.

Centerns vice ordförande Anders W Jonsson ville efter riksdagsgruppens möte på tisdagseftermiddagen inte ge några kommentarer. En annan C-källa uppgav att förhandlingarna skulle fortsätta på kvällen.

Beslut om strandskyddet

Om partierna säger ja till en uppgörelse under tisdagskvällen eller onsdagsmorgonen så kan regeringen komma att fatta beslut om en lagrådsremiss om strandskyddet i morgon. Den preliminära planen är ett extra regeringssammanträde kl 11 på onsdag.

Frågan om strandskyddet har varit den svåraste att lösa, bland annat eftersom en färdig lagtext måste tas fram. Centern (C) vill se ett mer flexibelt strandskydd för att man i landsbygdskommuner ska kunna bygga i attraktiva strandnära lägen. Miljöpartiet har dock velat stärka strandskyddet i exploaterade områden, framförallt längs kusterna i södra Sverige.

Avskedsansökan imorgon?

Om det blir en uppgörelse mellan de tre partierna så kan Stefan Löfven komma att lämna in sin avskedsansökan under onsdagen. Det blir då riksdagens talman som inleder en process för att riksdagen ska godkänna en ny statsminister.

För att den nya S-ledaren, finansminister Magdalena Andersson, ska bli statsminister krävs att hon accepteras inte bara av S och MP, utan även av C och V.

C har ställt som krav att innehållet i propositionerna om skogen och strandskyddet ska vara klara för att de ska kunna släppa fram Andersson som statsminister.

En statsministeromröstning kan sannolikt hållas tidigast nästa vecka.