Radar · Politik

SD:are dömd för hets mot folkgrupp sparkas

Sverigedemokraterna utesluter en kommunpolitiker i Sörmland.

Sverigedemokraterna utesluter Bertil Malmberg, lokal företrädare för partiet i Sörmland. Han dömdes nyligen i tingsrätten för hets mot folkgrupp

I en skriftligt kommentar till partistyrelsens beslut, taget på rekommendation från medlemsutskottet, skriver partiets presstjänst:

”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg.”

Dömdes

Kommentaren nämner inget om att Malmberg dömdes förra månaden för hets mot folkgrupp för ett uttalande han gjort i april i år, på ett sammanträde i regionfullmäktige i Sörmland.

Han hävdade att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper.

När det hela uppmärksammades bad partiet honom att lämna sina uppdrag. Det gjorde han inte.

Förutom att han är verksam i regionpolitiken har Malmberg varit SD:s gruppledare i kommunpolitiken i Trosa. Malmberg har genom åren varit flitig i talarstolen på Sverigedemokraternas Landsdagar och är ett välkänt namn i partiet.

Han har överklagat domen till hovrätten. Till Södermanlands Nyheter har han sagt att han ångrar vad han sade.

Blir vilde

Efter uteslutningen säger Malmberg till samma tidning att han anser att partiet har behandlat honom fegt och borde ha stått upp för honom i stället.

Han har inga planer på att lämna uppdragen han har i kommunen eller regionen.

– Jag blir en politisk vilde. Jag har mina mandat perioden ut och det kan ingen ta ifrån mig. Jag har fått så mycket stöd från folk runt om i landet, både vänner och folk jag inte känner som tycker att jag har rätt. De tycker inte att det här är klokt, säger Malmberg till Södermanlands Nyheter.