Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Flickors utbildning avgörande för klimatarbete i Afrika

Utbildning är ett högeffektivt verktyg när det kommer till jordbrukande kvinnors möjligheter att hantera klimatförändringar.

Flickor och kvinnor är särskilt drabbade av klimatkrisen, inte minst på den afrikanska kontinentens landsbygd. Utbildning är nyckeln till förändring, sa företrädare för gräsrotsrörelsen Camfed under ett panelsamtal vid Cop26.

I dag uppmärksammar Cop26 flickors och kvinnors villkor under temat gender. Vid sidan av den stora arenan hålls också aktiviteter i den så kallade Green zone, som är öppen för allmänheten. En av programpunkterna som knöt an till dagens tema var ett panelsamtal i regi av den panafrikanska rörelsen Camfed, som arbetar för flickors rätt till utbildning.

Hela 92 procent av flickorna på landsbygden i Afrika fullföljer inte sin skolgång. Orsakerna är komplexa, säger Fiona Mavhinga, rådgivare på Camfed, men det går att sålla ut några övergripande faktorer.

Ond cirkel

– Det handlar om generationsöverskridande fattigdom. En flicka som saknar utbildning tvingas gifta sig tidigt och får barn tidigt, det blir en ond cirkel. En annan sak är att barnen ofta måste gå flera kilometer till skolan och många föräldrar törs inte släppa iväg sina döttrar på den vandringen.

Fiona Mavhinga är i dag advokat och leder Camfeds strategiska arbete. Bild: Skärmdump Youtube

Mavhinga har liksom flera av de andra paneldeltagarna växt upp under knappa förhållanden. De har själva erfarit hur avgörande jordbruket är för deras överlevnad – ett jordbruk som klimatförändringarna nu slår hårt mot, i form av stormar, översvämningar och torka, och som leder till mer fattigdom och hunger. Det slår i sin tur också mot flickors utbildning, inte bara för att hungriga barn klarar sig sämre i skolan, men också för att döttrarna blir tvungna att arbeta istället för att gå i skolan.

Esnath Divasoni från Zimbabwe har tagit en examen i jordbruksvetenskap och arbetar i dag med att hjälpa lokalsamhällen att hantera klimatförändringarnas konsekvenser.

– Oförutsägbarheten gör det svårt att planera. När exempelvis majoriteten av måltiderna bygger på majs, och majset inte växer som det brukar, är resultatet hunger. De flesta i de här samhällena har inte elektricitet, de har aldrig kört bil, men de är vi som först drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Utbildning behövs för att kunna anpassa sig och hitta lösningar som kan minimera skadorna.

Entreprenörsanda

När vädret blir mer oförutsägbart kan det också göra att grödor inte hinner tas till vara efter skörden. För att minska de förlusterna, och se till att mat generellt inte går till spillo, startade agronomingenjören Forget Shareka, också från Zimbabwe, ett företag som producerar torkad frukt och torkade grönsaker.

– På så vis bidrar vi till arbetstillfällen och räddar tonvis med mat från soptippen. Vi har utbildat jordbrukare och fått dem förstå vad det innebär att kasta mat, säger hon.

Esnath Divasoni presenterar jordbruksguiden. Bild: Skärmdump Youtube.

Camfed har tagit fram en guide som bland annat lär ut hur klimatsmarta tekniker kan användas i traditionellt jordbruk, till exempel att plantera olika slags grödor utifrån hur de interagerar med varandra.

Möjligheten till utbildning är lika med möjlighet till att påverka, bedriva forskning och vara innovativ, säger Harriet Cheelo från Zambia.

– Vi kan inspirera andra unga kvinnor och flickor och vi kan bättre planera för vad som ska komma, och lära ut hållbart odlande. Utbildning ger oss en plattform för att ta del i samtalet.

Läs mer:

Kvinnor drabbas hårdast av klimatkriser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV