Krönikor

Även en havererad förlossningsvård går att sälja med mördande reklam

Kommer ni ihåg slagdängan Allting går att sälja med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt!? Det är känslan jag får när de ansvariga för den havererade förlossningsvården på Södersjukhuset i Stockholm ska försvara sina beslut om ständigt minskade resurser och en slutkörd personalkår.

I olika intervjuer bedyras att patientsäkerheten inte är hotad trots att de har en enorm brist på barnmorskor som är beredda att ta anställning hos dem. De födande kommer inte märka av detta, hävdas det …

Som om vi som fött barn inte skulle märka av att barnmorskan är slutkörd eller tvingas lämna oss mitt i förlossningen för att prioritera en annan patient? Moderata politikern Iréne Svenonius pratar i radio om att barnmorskorna faktiskt har en jättebra lön, utan att nämna att den modellön hon uppger inkluderar chefernas löner med …

Nu är det inte bara på Sös som krisen är ett faktum. Runt om i landet vittnar såväl barnmorskor som nyförlösta om en förlossningsvård i fritt fall. Där färre och färre barnmorskor ska klara av fler och fler förlossningar. Långa skift med små chanser till vila. Det är inte ens garanterat att hinna gå på toa, än mindre äta ett mål mat för att fylla på energin.

Å ena sidan de som faktiskt föder barn eller jobbar med att förlösa födande, som säger att saker måste ändras innan barn eller födande börjar att dö. Å andra sidan främst manliga politiker och chefer som hävdar att allt är lugnt.

För mig är det uppenbart att bristen på satsningar på förlossningsvården handlar om patriarkatet. Om idén att eftersom barn fötts i alla tider så är det något så naturligt och enkelt att det inte behövs utvilade barnmorskor med tid för varje förlossning för barnet kommer ut oavsett. Att förlossning är en av de farligaste saker en kan genomgå om en föddes med livmoder verkar politikerna missa.

I Sverige har vi varit ledande i frågan om låg dödlighet i samband med förlossningar. Detta har berott på en väl utbyggd vård under graviditet, förlossning men också efteråt. Vård som det nu sparas in på igen och igen och igen. Där personal cyniskt får höra att de får se till att förlösa fler om de vill få mer pengar.

Det märkliga är att den marknadspolitiska ideologi som ligger bakom dessa nedskärningar verkar missa det ganska självklara med marknadsekonomi: om kunderna inte blir nöjda slutar de att komma. Eller i detta fallet: Med en dålig förlossningsvård kommer allt fler att helt enkelt inte skaffa barn. En tveksam utveckling för ett kapitalistiskt samhälle som redan har för låga födelsetal.

Oavsett ålder och kön är förlossningsvården den enda vård vi alla någon gång nyttjat. Om inte som blivande förälder så var vi del av den när vi föddes. #jagbackarbarnmorskorna varje dag i veckan och jag hoppas fler gör det innan besparingskraven skördar liv.

Nu är tiden att gå på gym utan att behöva trängas vid maskinerna.

Herregud vilket grått väder det varit på sistone.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV