Radar · Morgonkollen

Tusentals trotsade restriktioner på kvinnodag

Demonstranter springer från polisens vattenkanon i Chiles huvudstad Santiago på den internationella kvinnodagen den 8 mars.

Runt om i världen har människor trotsat coronarestriktioner för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. I Chile satte polisen in vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranter.

Trots flera stora demonstrationståg var måndagens protester mot kvinnors utsatthet, våld och ojämlikheter överlag betydligt mindre än förra året, då pandemin ännu inte hade slagit till med sin fulla kraft.

I Chile använde polisen vattenkanoner och tårgas för att skingra tusentals demonstranter som målade budskapet ”de dödar oss” på en aveny i centrala Santiago.

I Mexico City, en stad hårt drabbad av covid-19, tågade tusentals människor med fotografier på utpekade våldtäktsmän och kvinnomördare.

– Min dotter blev våldtagen. Jag är tacksam för att hon lever, säger 45-åriga Leticia Resendiz.

I Buenos Aires i Argentina, som upplever en våg av dödligt våld mot kvinnor, där i snitt en kvinna om dagen har mist livet på grund av hatbrott hittills i år, anordnades ett större demonstrationståg.

”Vi vill leva fria och utan fruktan”, stod på det demonstranternas plakat.

Protestmarscher som lockade tusentals deltagare ordnades också på flera håll i Frankrike och Spanien. Manifestationer i den spanska huvudstaden Madrid hade förbjudits på grund av smittorisk, ändå samlades ett hundratal vid torget Puerta del Sol. Polis lät den fredliga manifestationen vara.

Även i exempelvis Turkiet, Algeriet, Polen och Ukraina demonstrerades det för olika former av kvinnliga rättigheter under måndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV