Glöd · Ledare

Frihet Sverige stänger Sverige

Sverige har under det senaste pandemiåret relativt sett värnat öppenheten och demokratin. Det har varit långt ifrån perfekt och Syres ledarsida har flera gånger kritiserat regeringens agerande, inte minst när de velat markera och ta i mer än vad Folkhälsomyndigheten bedömt behövts för smittspridningen. Ju längre tid det gått desto mer har vi tyvärr sett av det. Jämfört med många andra lever vi dock fortfarande i ett öppet land.    

Att vi under de senaste månaderna börjat se allt hårdare inskränkningar har inte bara berott på nervösa och populistiska politiker, utan också på folks pandemitrötthet. En trötthet som gjort att allt fler har agerat allt mindre smittsäkert. Och ju mindre vi alla agerar smittsäkert frivilligt, desto hårdare tar myndigheterna och politikerna i. Att frivilligt agera smittsäkert är därför det viktigaste som vi som värnar mänskliga fri- och rättigheter kan göra. 

I helgen samlade Frihet Sverige några hundra nazister, new ageare och konspirationsteoretiker under parollen ”frihet och sanning”. Sanningen var inom denna grupp inte en sanning utan ett sammelsurium av diverse konspirationsteorier och rasism.

Vad friheten handlade om var lika förvirrande, men det handlade åtminstone om att slippa vaccin och pandemiåtgärder. Eftersom vaccinering är frivilligt så är det ett något märkligt krav, men det andra är en fråga som i alla fall finns anledning att diskutera.

Problemet är bara att det här gänget inte har fattat att bästa sättet att slippa inskränkningarna är att vi alla istället tar eget ansvar för att få stopp på smittspridningen. Och det Frihet Sverige-gänget gjorde var precis tvärtom, de gjorde en poäng av att stå tätt, kramas, inte ha munskydd och så vidare. Enligt deras ledare Filip Sjöström borde istället de som blivit allvarligt sjuka eller dött av covid-19 tagit ett större ansvar för sin hälsa från början. Ett närmast fascistiskt uttalande som gör det mer begripligt varför han också gullar med fascister i sociala medier och går sida vid sida med dom på Stockholms gator.

Alla som i lördags demonstrerade på Stockholms gator tog armkrok med fascister, gödde konspirationsteorier, bidrog sannolikt till ökad smittspridning och banade väg för ännu hårdare restriktioner. Dels som åtgärder för eventuell ökad smittspridning, men också för att de så tydligt gav argument för dem som anser att den frivilliga vägen inte håller. Men det slutar inte med det, det har även mer eller mindre omöjliggjort en seriös diskussion och seriös kritik av inskränkningarna i demokratin och våra fri- och rättigheter. För vem kommer ta kritik av till exempel vaccinpasset på allvar när foliehattar och nassar gjort frågan till sin?

Det är aldrig fel att demonstrera och manifestera för vad man tror på. Precis som det var okej med BLM-demonstrationerna förra året kan det vara fullt rimligt med en demonstration för att öppna upp Sverige. Kan man vara 500 smittsäkert i ett varuhus kan man förstås också vara det på ett torg. Men om man demonstrerar tillsammans med nassar och konspirationsteoretiker och helt utan respekt för smittan, då spelar man alla som vill stänga ner Sverige ännu mer i händerna. Nästa restriktion som införs kan vi tacka Frihet Sverige för.

Alla liberaler som tar strid mot Liberalernas brunsväng och SD-flört.

Liberalernas brunsväng och SD-flört.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV