Radar · Utrikes

Vräkningsförhandlingar i Jerusalem skjuts upp

Människor flyr från polisens distraktionsgranater vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvällen.

Jerusalem skakas av de allvarligaste oroligheterna på många år. Förhandlingarna om de kontroversiella vräkningarna i Sheik Jarrah skjuts nu på framtiden, meddelar Israels högsta domstol.

Omkring 90 000 människor samlades vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan – och i sammandrabbningar med polis som sedan följde skadades 90 palestinier, uppger palestinska Röda Halvmånen.

Minst sex av de skadade ska vara minderåriga, däribland ett ettårigt barn, rapporterar Haaretz.

Vid bland annat Damaskusporten och området Sheik Jarrah i östra Jerusalem kastade demonstranter stenar och polis svarade med att avfyra gummimantlad ammunition och distraktionsgranater. Omkring 30 palestinier uppges ha gripits.

Vid gränsen mot Gazaremsan avfyrade israeliska styrkor tårgas mot palestinier som demonstrerade till stöd för palestinierna i Jerusalem, rapporterar AFP. Demonstranterna uppges ha tänt eld på fordon i anslutning till gränsen.

Stöddemonstrationer hölls även av palestinier på flera andra håll i Israel.

En skadad palestinsk demonstrant tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem
En skadad palestinsk demonstrant tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Oded Balilty/AP/TT

"Säkerställa lag och ordning"

I fredags skadades 200 palestinier och 18 poliser i sammandrabbningar efter bönen vid al-Aqsamoskén, som är islams tredje heligaste plats efter städerna Mecka och Medina. Det är de värsta oroligheterna på flera år vid moskén.

Det har fått Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att uppmana FN att ingripa för att ”stoppa förföljelserna”.

– Grymma Israel, terrorstaten Israel, attackerar obarmhärtigt och oetiskt muslimer i Jerusalem, sade Erdogan i ett tal från Ankara, rapporterar Reuters.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu å sin sida försvarar den israeliska polisens handlande.

– Israel agerar ansvarsfullt för att säkerställa lag och ordning i Jerusalem, samtidigt som religionsfrihet tillåts, sade han vid ett möte med säkerhetsmyndigheter på lördagen.

Såväl FN, som EU, USA och Ryssland har uttryckt oro över läget och manat till nedtrappning.

Spänt kring vräkningar

Det är just nu extremt spänt i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan).

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan.

Framför allt protesteras det mot potentiella vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Vräkningar som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948, skriver nyhetsbyrån AFP.

Mellan 1948–1967 ockuperades området av Jordanien. De palestinska familjerna hävdar att de har rätt till marken och att den köptes loss från Jordanien innan 1967 – då Israel tog kontroll över området i samband med Sexdagarskriget.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har varnat Israel för att vräkningarna i området skulle kunna strida mot Genèvekonventionen.

Skjuts upp

Planen var att ärendet skulle förhandlas i Israels högsta domstol på måndagen, men Israels justitiedepartement har meddelat att förhandlingen ”på grund av rådande omständigheter” skjuts upp och i stället ska hållas inom 30 dagar.

Från solnedgången på söndag till solnedgången på måndag inträffar Jerusalem Day, då flaggviftande israeler brukar genomföra en parad genom delar av östra Jerusalem.

Trots oroligheterna i området har polisen gett klartecken för att paraden får genomföras, rapporterar nyhetsbyrån AP.