Radar · Miljö

Tre av fyra vill se ett utökat strandskydd

Strandnära bebyggelse vid sjön Mälaren.

Samtidigt som en statlig utredning föreslår en kraftig nedmontering av strandskyddet säger allmänheten det motsatta. Majoriteten av befolkningen vill istället se ett utökat strandskydd.

Sex av tio i Sverige är emot en försvagning av strandskyddet och tre av fyra vill istället förstärka strandskyddet längs kusterna och vid större tätorter. Det framkommer i en ny studie från Kantar Sifo, gjort på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

– Signalen till Sveriges regering är tydlig. Allmänheten vill fortsätta ha tillgång till stränder, bad och friluftsliv. Storleken på plånboken ska inte avgöra möjligheten till detta, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

I december i fjol presenterades en statlig utredning, som beställdes i kölvattnet av januariöverenskommelsen, som föreslog en kraftig nedmontering av strandskyddet i Sverige. Direktivet var att skyddet i grunden skulle ses om för att ta bättre hänsyn till de olika förutsättningar som finns i landet.

”Det övergripande målet är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd, ”skrev utredaren Catharina Håkansson Boman på DN debatt i december.

Ett av förslagen var att göra det lättare för länsstyrelsen att häva strandskyddet i landsbygdsområden. Det skulle innebära att strandskyddet helt eller delvis skulle kunna upphävas i stora landsbygdsområden, bland annat kust- och skärgårdsområden.

Naturskyddsföreningen var tidigt kritiska till förslagen. De riktar även kritik mot att utredningen inte presenterar tydligare förslag på hur skyddet i exploaterade områden ska stärkas

– Vi befinner oss i en tid då såväl EU som FN ställer krav på världens länder att skydda mer natur, inte mindre, för att stoppa artutrotningen, säger Karin Lexén.

Miljöpartiet har ställ tig kritiska till utredningen och nu väntar en förhandling mellan S, MP, L och C om vilka strandskyddsregler regeringen ska föreslå riksdagen. 

<strong>Fakta: Så gjordes undersökningen</strong>

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo i december 2020. Den bygger på 1225 telefonintervjuer bland den svenska allmänheten och är riksrepresentativ.
1. Vad anser du om förslaget att försvaga strandskyddet så att det blir betydligt enklare att bygga strandnära?
Bra: 29 %
Dåligt: 60 %
Vet ej: 11 %
2. Anser du att det skulle vara bra eller dåligt om strandskyddet förstärktes där exploateringstrycket är högt som till exempel längs kusterna och i närheten av större tätorter?
Bra: 75 %
Dåligt: 13 %
Vet ej: 12 %

Fakta: Strandskydd

Strandskyddet infördes 1950 och är en del av allemansrätten. Det syftar till att ge alla människor tillgång till stränder och skydda strändernas växter och djur.
Strandskydd finns längs alla vattendrag, hav och sjöar i Sverige.
Det innebär generellt att det är förbjudet är bygga 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet – så länge inte tillåtelse ges genom så kallad dispens.