Radar · Utrikes

Nya protester planeras i Jerusalem

Folk demonstrerar utanför al-Aqsamoskén efter fredagsbönen.

Propalestinska grupper uppmanar till nya protester i Jerusalem under lördagen. Uppmaningen kommer sedan minst 178 palestinier och sex poliser har skadats i fredagens oroligheter.

Nya protester väntas i Jerusalem under lördagen sedan paraplyorganisationen HFC, som samlar israeliska araber, uppmanat till solidaritetsdemonstrationer.

Bakgrunden är gårdagens oroligheter i anslutning till al-Aqsamoskén.

Tiotusentals palestinier hade samlats för fredagsbönen. Efteråt stannade många kvar för att protestera mot att myndigheterna vill vräka flera palestinska familjer i området Sheik Jarrah, inte långt från Jerusalems gamla stad.

Flera tusen palestinier ställdes mot hundratals kravallpoliser, som använde sig av vattenkanoner och distraktionsgranater.

Företrädare för palestinska Röda Halvmånen uppger att organisationen tvingades upprätta ett fältsjukhus eftersom sjukhusens akutplatser är fulla. Flera skadade palestinier träffades i huvudet och i ögonen av gummimantlad ammunition som avfyrats av poliserna, enligt hjälporganisationen.

Polisen å sin sida försvarar sitt agerande med att demonstranterna kastade stenar och fyrverkeripjäser.

Oroligt varje kväll

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan).

Våldet har också intensifierats på palestinska Västbanken, där israelisk gränspolis tidigare under fredagen meddelande att man skjutit två palestinier till döds och skadat en tredje efter att palestinierna attackerat dem. Händelsen har fått Israels militär att meddela att man kommer att skicka fler soldater till Västbanken.

FN, EU och USA oroade

På måndag ska Israels högsta domstol hålla förhandling om de omtvistade vräkningarna i Sheik Jarrah. Såväl FN, som EU och USA uttrycker oro över det spända läget.

– När vi går in i en känslig period de kommande dagarna, kommer det att vara avgörande att alla sidor säkerställer att de agerar lugnt och ansvarsfullt för att stävja spänningarna och undvika våldsamma sammandrabbningar, säger Jalina Porter, talesperson för USA:s utrikesdepartement.