Radar · Inrikes

Ny upptäkt: småfåglar flyttar på extrema höjder

Hur Trastsångaren flyger på extrema höjder under sin flytt ner till södra Afrika förbryllar forskare.

Långt från det man tidigare trott har man nu upptäckt att Trastsångaren stiger till extrema höjder, ibland över 6000 meter, under dagarna på sin flytt ner till sydligare breddgrader. ”Det är första gången någonsin någon har kunnat följa småfåglar på det här sättet. Det vi ser är så förvånande”, säger Sissel Sjöberg, forskare och migrationsekolog vid Lunds universitet.

Forskare har följt den lilla Trastsångaren, med en vikt på omkring 30 gram, på sin färd från Kvismaren utanför Örebro ner till södra Afrika och tillbaka igen. Med små dataloggar som de fäst på fåglarna har de de samlat in information om lufttryck, temperatur och ljusnivåer; med den informationen har de kunnat räkna ut var, när och på vilken höjd som fåglarna har flugit.

– Man viste en del om flyghöjder sedan tidigare, men då har man använt radar. Med radar kan man titta rakt upp, där man är just nu, och se fördelningen av olika fåglar. Från det har man trott att fåglar flyttar på en medelhöjd på omkring 2000 meter, säger Sissel Sjöberg.

Nu har man istället kommit fram till ett nytt mönster. Trastsångaren, som de flesta andra av de flaxande fåglarna flyger mestadels under nätterna – då i snitt på 2400 meter. Men de gånger de måste flyga under dagtid, när de exempelvis korsar hav eller öknar, går de upp till en snitthöjd på 5400 meter – och ibland en bra bit över 6000 meter. Den höjden flyger de på fram till skymningen då de dyker 3000 meter och flyger vidare på cirka 2000 meters höjd nästa natt.

– Det man ser nu är att de flyger där uppe regelbundet, och att det har en betydelse, säger Sissel Sjöberg.

Kallare högre upp

Skillnaden i temperatur mellan 2400 meter och 5400 meter är omkring 20 grader, vilket man tror kanske kan vara en orsak till beteendet. Trots att den höga höjden gör att temperaturen inte skiljer sig beroende på om det är dag eller natt så tror forskarna att just stålvärmen från solen kan resultera i att fåglarna väljer att flyga högre för att inte bli överhettade. 

Flyttande småfåglar slår flera vingslag i sekunden och jobbar därför väldigt hårt – till skillnad från större fåglar som ofta glidflyger. Det gör dem väldigt varma oavsett om de flyger på dagen eller natten

Andra teorier kan vara att de ser bättre på högre höjder eller att de vill undvika rovfåglar.

Flaxar eller glidflyger

Rovfåglar glidflyger istället för att flaxa med vingarna. De tar då hjälp av uppvindar, som dock inte går så högt utan de når upp till mellan 3000 och 3500 meter.

– Om vi kommer fram till orsaken till att de stiger kanske vi kan komma fram till varför flaxande fåglar inte flyger så ofta på dagen, säger Sissel Sjöberg och fortsätter:

– Om det har med solstrålarna och värmebalasen att göra kan det förklara mer om de fysiologiska begränsningarna för fåglars flytt i helhet.

Man vet i dag ganska mycket om flyttfåglar, men det som inte är helt klart är på detalj hur de förflyttar sig.

– Vi vet att de förflyttar sig från a till b men vi vet inte riktigt hur de gör det där mellan. De beteendena är väldigt viktiga att veta för att förstå hur flexibla fåglarna är tillexempel om Sahara blir dubbelt så stort till följd av klimatförändringarna. Vilka möjligheter de har att förändra sina beteenden för att klara samma flytt, säger Sissel Sjöberg.

Fakta: Trastsångare

Trastsångaren (Acrocephalus arundinaceus på latin) tillhör familjen rörsångare.
Fågeln förekommer i stora delar av Europa, nordvästra Afrika och österut i Asien till västra Kina. Vintertid flyttar den till tropiska Afrika.
Trastsångaren är en mycket stor sångare. Som vuxen är fågeln mellan 16 och 20 centimeter lång, har en vinglängd på 9 centimeter och väger mellan 25 och 36 gram. 
Trastsångaren förekommer i täta vassruggar, ofta med inslag av buskar, nära sjöar och våtmarker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV