Radar · Utrikes

Invånare i Birmingham positiva till basinkomst

Pandemins effekter har ändrat synen på basinkomst i Birmingham.

Pandemins påverkan på samhället har lett till att invånarna i storstadsområdet West Midlands i Storbritannien – som bland annat innefattar miljonstaden Birmingham – omprövat sin inställning till basinkomst, enligt en studie vid Birmingham City University.

– Basinkomst är inte något nytt koncept, men vad denna forskning visar är att de ekonomiska förhållandena som skapats till följd av pandemin har lett till att många människor omprövar och omvärderar konceptet, säger Alex de Ruyter, professor vid Birmingham City University och en av forskarna till studien.

I studien diskuterade olika fokusgrupper av invånare deras inställning till basinkomst – hur de själva skulle ha användning för den och hur de tror det skulle påverka deras lokalsamhälle. Vad som framgick var att attityden för basinkomst drastiskt ändrats sedan pandemin startade.

– Jag fick besked i går om att jag blivit uppsagd. Det var första gången sedan jag började arbeta 1984, och det gjorde mig jävligt rädd, säger en av deltagarna i studien.

Trots att vissa ställde sig skeptiska till basinkomst var den övervägande känslan bland deltagarna att pandemin har påverkat deras samhällen på ett helt nytt sätt och slagit mot de som tidigare haft en stabil anställning och inte påverkats vid kriser.

Även gigarbetare togs upp som ett exempel på en växande grupp arbetare som skulle ha nytta av en stabil bas.