Radar · Miljö

Forskare pekar ut: Framtidens 8 bästa växtbaserade protein

Mindre kött på tallriken är nödvändigt för att bekämpa klimatförändringarna. Men hur ska vi få i oss tillräckligt med protein? Forskare vid Lunds universitet har pekat ut åtta grödor som de tror kommer att växa i popularitet framöver.

Till skillnad från andra länder har inte Sverige särskilt många traditionella maträtter som innehåller baljväxter. Fläsk med bruna bönor och ärtsoppa är dock undantag, men därefter finns det inte mycket.

Vår tids stora utmaning, att tackla och vända utvecklingen med klimatförändringar, kan dock tvinga fram ett nya växtbaserade alternativ. Som är både lönsamma och hållbara.

Ägg, kött och fisk innehåller redan alla essentiella aminosyror, alltså proteiner som vi människor behöver men inte kan tillverka på egen hand. Samtidigt finns det inte några vegetabiliska råvaror med samma egenskaper.

Och det finns en föreställning om att det måste finnas ett och samma livsmedel som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror.

– Det här att försöka pussla ihop olika proteiner i en och samma produkt är egentligen fullständigt onödigt ur ett nutritions- och hälsoperspektiv. Om baljväxter kombineras med proteiner från spannmål under en tvåveckors-period räcker det för att hålla sig frisk. Vill man bygga muskler är det en annan sak. Men i Sverige finns ingen från början frisk person som har proteinbrist, säger Karolina Östbring, forskare vid Lunds universitet.

I en ny artikel har därför livsmedelsforskaren presenterat åtta olika grödor som hon tror kommer att öka i popularitet i takt med att köttkonsumtionen minskar:

Gul ärta

– Alla springer på den här bollen just nu, det pågår jättemycket försök med gula ärtor i Sverige, säger Karolina Östbring.

Matlupin

Denna växt är väldigt populär i Spanien och Portugal där man kan köpa lupin i lösvikt på marknader.

Raps

Forskarna tror att detta på sikt kan utmana quorn och soja i frysdisken!

Favabön

Har odlats i Sverige i tusentals år och är mycket rik på protein.

Spannmål

Även spannmål innehåller proteiner, men inte på samma nivå som exempelvis baljväxter. Det uppstår dock en proteinrik rest när produkter som havremjölk produceras, som skulle kunna användas för att göra livsmedel av.

Industrihampa

Till skillnad från cannabis är industrihampa narkotikafri. Frökapslar med proteinrika frön växer fram när växten är mogen.

Quinoa

Populariteten kring denna gröda går att spåra tillbaka till 1970-talet, då den producerades stort och brett på grund av att flera länder trodde att en proteinkris var annalkande.

Alger

Inom detta område finns intressant potential. Det pågår försök med att plocka ur protein från alger som odlats utanför Skandinaviens kust. Utmaningen är att hitta ett tillvägagångssätt som torkar ut algerna innan växten ruttnar.