Glöd · Ledare

Följ USA och slopa patenträtten på vaccin

Så kom äntligen nyheten vi inte ens hoppats på. USA meddelade i torsdags att man kommer ställa sig bakom förslaget om att tillfälligt slopa patenträtten kring vaccin mot covid. Det dröjde då inte länge innan EU och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen svarade omgående med att man är redo att ”diskutera” varje förslag som på ett effektivt och pragmatiskt sätt adresserar den här krisen.

Det är kanske dags att börja fira, för när USA ställer sig bakom det här beskedet, förvisso sju månader senare än vad som är rimligt, kan vi vara övertygade om att det faktiskt kommer komma upp för diskussion under Världshandelsorganisationens möte om immaterialrätt nästa månad.
Men den som lyssnar på nyanser hör kanske något annat. För något senare skrev handelsminister Anna Hallberg så här på Twitter: ”Välkommet besked! Nu kan vi röra oss bortom nuvarande låsningar i debatten. Precis som WTO:s @NOIweala  sagt behöver vi pragmatiska lösningar för att säkerställa global tillgång till vaccin, samtidigt som immaterialrätten beaktas. I detta har hon [Sveriges] stöd.”

Det är nog svårt att tolka henne på annat sätt än att hon egentligen inte alls finner det välkommet, utan att Sverige kommer fortsätta arbeta för att säkra patenträtten. Att hon inte ens i den här korta tweeten lyckas avstå från att fokusera på immaterialrättens bevarande. För visst är det ett bekymmer med handelsblockader och andra hinder, men i slutändan är produktionen alldeles för låg. Ett sätt att komma åt det är att åsidosätta patenträtten, att de facto låta de fabriker som ändå finns, med förmåga att producera likartade vaccin, också producera dessa vaccin.

När P1 lät frågan debatteras meddelade läkemedelsindustrins representant att det här är ett förslag som både är ineffektivt och slår fel. Eftersom dessa fabriker inte finns, samtidigt som de som investerat i företag som Moderna inte fått avkastning för sina investeringar än. Det är premisser som är väldigt svåra att hålla ihop. Om det alltså är så omöjligt att producera dessa vaccin lär deras vinster vara säkrade även om patenträtten slopas. Men om vi utgår från det andra argumentet, att det här slår mot investerarna, då betyder ju det att det tydligen kommer produceras en massa vaccin som Moderna inte kan sälja och göra vinst på, alltså vore förslaget inte ineffektivt.

Bilden att det här skulle vara ineffektivt är läkemedelsindustrin allt mer ensam om. Redan för två månader sedan fanns 100 länder som stödde förslaget och flera i sammanhanget ytterst kompetenta organisationer som Världshälsoorganisationen (WHO) och Läkare utan gränser har backat det väldigt länge (Läkare utan gränser pratade om det redan i oktober, när Indien och Sydafrika lade fram det från början), och pendeln lär inte stanna av att USA ställer sig bland de länderna.

Vi ska nog ändå inte ha alltför höga förhoppningar, som vi såg verkar inte regeringen hoppa av glädje och både Tyskland och Schweiz har redan sagt ifrån (vi kan väl gissa att de är något färgade av läkemedelsindustrin där). Världshandelsorganisationen har en princip om att de behöver vara överens. Om Tyskland står kvar i sin position är det här redan dött. Men vi har sett hur det gått tidigare när opinionstryck pendlat och Tyskland närmar sig val. Om regeringen här tar sitt förnuft tillfånga får vi hoppas att Tyskland följer med av bara farten.

Tumme upp:

Inte ofta, men ändå, USA!

Tumme ner: Pisa-debatten i Sverige är märklig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV