Radar · Mänskliga rättigheter

Fler säger nej till choklad plockad av barn – men nu kan tvångsarbete  öka

Sex av tio svenska skulle välja bort choklad plockad av barn, konstaterar Fairtrade.

Sex av tio svenskar skulle välja bort choklad tillverkad av barnarbete. Det konstaterar organisationen Fairtrade som undersökt frågan. Men ett kraftigt prisras på kakao i Elfenbenskusten kan nu leda till omfattande barnarbete.

”Vi vet att ökad fattigdom leder till ökad risk för barnarbete”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, som nu drar igång en kampanj om rättvisemärkt choklad.

Kakaopriset i Elfenbenskustens fastställs i praktiken av regeringen, som anger det lägstapris som uppköpare ska betala vid inköp av kakao från landet. Det priset har nu sjunkit med 25 procent för perioden maj till oktober 2021.

Prisraset tros kunna bero på att efterfrågan av kakao minskat under pandemin, vilket gjort att en större mängd kakao förblivit osåld mellan oktober 2020 och mars 2021. Men det skulle också kunna bero på att regeringen under denna period höjde priset och att inköpare då vände sig till andra länder för att få billigare kakao. Om det rapporterar Reuters.

Men ett sjunkande kakaopris kan leda till stora problem.

– Historiskt sett, exempelvis under den ekonomiska krisen på 90-talet, har prisras på kakao inneburit att färre barn går i skolan – och att fler hamnar i arbete. Nu behöver branschen agera för att historien inte ska upprepa sig, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i ett pressmeddelande.

Svensk choklad ifrån Eflenbenskusten

Den största delen av den kakao vi konsumerar i Sverige kommer just från Elfenbenskusten och Ghana. Där arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao, visar en undersökning från universitet i Chicago. Det är ungefär lika många barn som det finns i samma åldersgrupp i hela Sverige.

En ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fairtrade Sverige visar att utav de 1124 personer som ingick i enkäten, skulle sju av tio svenskar skulle välja bort en viss choklad om de visste att den producerats med hjälp av barnarbete. Starkast avstånd tar kvinnliga konsumenter. Bara 8 procent av kvinnorna skulle köpa choklad som de visste producerats med hjälp av barn, att jämföra med 15 procent av männen.

– De allra flesta konsumenter vill inte handla choklad där produktionen inneburit att barn har behövt arbeta i stället för att gå i skolan. Nu när risken för barnarbete ökar till följd av pandemin är det viktigare än någonsin att chokladföretagen tar ett större ansvar och betalar kakaoodlarna ett högre pris, säger Hewan Temesghen i pressmeddelandet.

Därför lanserar Fairtrade Sverige också en kampanj inför chokladbollens dag den 11 maj: Chokladbollsutmaningen, som går ut på att det ska bakas 100 000 chokladbollar på fairtrademärkt kakao, för att lyfta alla barns rätt att gå i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV