Radar · Mänskliga rättigheter

”Svenska pensionspengar stöttar militärjuntan i Myanmar”

Myanmars militärdikator Min Aung Hlaing.

De svenska AP-fonderna har miljardinvesteringar i företag som gör affärer med Burmas brutala militärdiktatur. Det avslöjar Svenska Burmakommittén en ny rapport.

Svenska Burmakommittén avslöjar i en rapport, ”Svenska pensionspengar i fickan på Burmas militär”, att AP-fonderna investerat i företag med kopplingar till Burmas militärjunta. Totalt rör det sig om ett trettiotal företag som gör affärer med militärägda bolag, av vilka flera finns med på EU:s sanktionslista. Där uppgår det totala marknadsvärdet på investeringarna till cirka 12 miljarder kronor.

– Intäkterna från de här företagen går till militärjuntan och riskerar att möjliggöra fortsatta övergrepp mot civilbefolkningen. Dessutom underminerar investeringarna omvärldens sanktioner, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, i ett pressmeddelande.

Sjunde AP-fonden har investerat i ett kinesiskt bolag som levererat lastbilar som används av militären i militära operationer sedan statskuppen – för att transportera soldater och politiska fångar.

– Det råder inga tvivel om att lastbilar från det här företaget används i militärens förtryck av befolkningen. Jag har svårt att se hur man förenar investeringar i ett sådant bolag med fondens hållbarhetsambitioner, säger Kristina Jelmin.

Svenska Burmakommittén kräver nu att AP-fonderna sätter press på företagen och avyttrar innehavet om företagen inte agerar.

Minst 800 personer har dödats i Myanmar och cirka 5500 har gripits sedan första februari i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV