Radar · Miljö

Nytt rekord: Högsta koldioxidhalten på miljontals år

Mätstationen Mauna Loa i Hawaii där halten koldioxid (ppm) i atmosfären mäts kontinuerligt.

Andades du in våren med stora djupa andetag? Det var historiskt, då majluften uppmätte rekordhöga nivåer av koldioxid, enligt nya siffror från mätstationen Mauna Loa i Hawaii.

Nu börjar koldioxidhalten i atmosfären sjunka i takt med att grönskan i den norra hemisfären slår ut i full blom. Med löven som faller och förmultningsprocesserna som tar fart till hösten, börjar den sakta öka igen – för att nå en peak i maj. Så har cykeln sett ut i miljontals år. Men med det bidrag kol på runt 40 gigaton som mänskligheten varje år pumpar ut i atmosfären, innebär det att vi i maj/juni slår rekord varje år. Det vill säga den hackiga kurvan pekar stadigt uppåt.

Maj 2021 är inget undantag, då runt 419 ppm koldioxid i atmosfären uppmättes, vilket var 1,82 ppm mer än i maj 2020 och den högsta halten sedan mätningarna började. Det var också en oroväckande milstolpe, då det är 50 procent mer än vad som uppskattas ha varit halten före 1800-talets skorstenar började bolma ut koldioxid.

Någon effekt från den sargade världsekonomin som skett i spåren av pandemin är knappt märkbar, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som är ansvarig för mätningarna. Även om ökningen mellan maj 2020 och maj 2021 var något lägre än tidigare år, låg ökningen de första fem månaderna 2021 på snittet för 2010-2019.

– Om vi vill undvika katastrofala klimatförändringar så måste prio ett vara att minska utsläppen av koldioxid till noll, så snart det bara är möjligt, säger Pieter Tans, forskare vid NOAA i ett uttalande.

Dagens nivåer av koldioxidhalt nåddes under perioden Oligocene, 33 till 22 miljoner år sedan, då den låg på mellan 300 och 450 ppm.