Radar · Politik

Nu gör Biden sin första resa till Europa – detta står på schemat

USA:s presidentpar Joe och Jill Biden.

Hej Europa! Nu åker Joe och Jill Biden iväg på sin första utlandsresa som USA:s presidentpar. Under en rad toppmöten i Storbritannien, Belgien och Schweiz ska Joe Biden försäkra kollegor om att Amerika är tillbaka på världsarenan.

Air Force One lyfter på onsdagen mot flygbasen Mildenhall i Storbritannien. På kvällen träffar Joe och hustrun Jill Biden amerikanska militärfamiljer som är stationerade där – innan det officiella programmet drar i gång utanför Saint Ives i Cornwall i sydvästra England.

Det är där, på en hotellanläggning nära de böljande stränderna, som G7-ländernas ledarna möts för toppmöte under helgen. Men redan på torsdag har Biden en egen träff med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Visa enad front

Det råder lite tvivel om vad han kommer att säga: Efter fyra år med företrädaren Donald Trumps isolationistiska politik är USA tillbaka på den globala arenan. Och, vid sidan av de pandemi- och vaccinutmaningar som världen står inför, måste USA och andra demokratier visa upp en enad front mot Ryssland och Kina.

”Frågan är avgörande för vår tid”, slår presidenten fast i en debattartikel i tidningen The Washington Post inför resan.

”Klarar de demokratiska allianser och institutioner som format så mycket av vårt senaste århundrade att hantera hoten och fienderna i vår moderna tid? Jag tror svaret är ja. Och den här veckan i Europa har vi en möjlighet att bevisa det.”

Möter Putin

Ryssland är ett givet samtalsämne vid måndagens Natotoppmöte i Bryssel. Men innan Biden ger sig av dit träffar han och hustrun drottning Elizabeth på Windsors slott. Därefter återvänder Jill Biden till USA.

På tisdagen väntar så ett möte med EU:s ledare som främst väntas handla om pandemin, ekonomi och olika sätt att stärka den transatlantiska relationen.

Joe Bidens resa kulminerar i ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève i Schweiz nästa onsdag – som spås bli frostigt. Därifrån flyger presidenten direkt hem till Washington DC.

Fakta: Joe Bidens Europaresa

9 juni: USA:s presidentpar Joe och Jill Biden landar på flygbasen Mildenhall i Storbritannien. Där möter de flygvapenanställda och deras familjer innan de flyger vidare till Saint Ives i Cornwall.
10 juni: Biden träffar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
11 juni: G7-toppmötet inleds i Cornwall. Biden väntas betona USA:s multilaterala åtaganden samt fokusera på folkhälsa, ekonomisk återhämtning, inkluderande tillväxt och stora demokratiers gemensamma värderingar, enligt Vita huset.
12 juni: Fortsatt G7-möte i Cornwall.
13 juni: G7-mötet i Cornwall avslutas. Presidentparet reser till Windsors slott där de träffar drottning Elizabeth. Därefter vänder Jill Biden hem medan Joe Biden fortsätter till Bryssel i Belgien.
14 juni: Nato-toppmöte i Bryssel. En diskussion om framtida hot mot militäralliansen står på agendan. Joe Biden håller även ett enskilt möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
15 juni: Biden träffar Belgiens kung Philippe och premiärminister Alexander De Croo. Sedan deltar han i ett toppmöte med EU-ledare där bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel deltar. En gemensam agenda rörande global hälsa, global ekonomisk återhämtning, klimatförändringar och samarbeten rörande handel, digitala frågor, demokrati och utrikespolitik ska diskuteras, enligt Vita huset. Senare reser Biden till Genève i Schweiz där han träffar president Guy Parmelin.
16 juni: USA:s president möter sin ryske kollega Vladimir Putin i Genève. Sedan återvänder han till USA.

Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.
Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.
Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.
Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år – som han vann. Bidens vicepresident är Kamala Harris, tidigare Kaliforniensenator.
Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV