Radar · Inrikes

Kroppsvisitation på barn utreds igen – har fått kritik från flera håll

I en lagrådsremiss föreslås polisen få ökade möjligheter till husrannsakan i förebyggande syfte.

Regeringen föreslår ökade möjligheter till husrannsakan i brottsförebyggande syfte. Däremot ska det kritiserade förslaget om att kroppsvisitera barn utredas på nytt.

Regeringen är klar med en lagrådsremiss som ger polisen ökad möjlighet att göra husrannsakan i brottsförebyggande syfte, för att söka efter vapen och andra farliga föremål.

I dag är åtgärden begränsad till främst fordon och båtar.

– Med tanke på hur brottsutvecklingen förändrats så behöver vi utöka möjligheterna i brottsförebyggande syfte, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Lagförslaget innebär att den möjligheten utökas till gemen­samt tillgängliga utrymmen, som trapp­upp­gångar, källarkorri­dorer och tvättstugor i eller i anslutning till fler­bostads­­hus.

Lagändringen väntas träda i kraft i december.

Däremot föreslås inte att polisen ska få göra husrannsakan i privatbostäder utan misstanke om brott.

Förslagen bygger på en utredning som var klar i november. Den föreslog även utökade möjligheter att ingripa mot unga under 15 år, till exempel kroppsvisitation i jakt på vapen. Ett syfte är att försvåra för gäng att utnyttja barn i kriminell verksamhet.

Förslaget fick kritik från flera remissinstanser. Nu vill regeringen låta utreda förslaget på nytt för att se om det verkligen finns behov för en sådan lagändring.

I dag gäller att sådana så kallade tvångsmedel bara får användas mot barn under 15 år om det finns ”särskilda skäl”. Ut­redaren föreslår att det kravet inte ska gälla om det finns särskild anledning att anta att barnet utnyttjas i brottslig verk­sam­het.