Radar · Utrikes

Dinosaurie i söder en av de största någonsin

Den jättelika växtätaren levde för cirka 100 miljoner år sedan i vad som i dag är Australien.

Ett av de största landlevande djuren som någonsin har levt. Så beskriver forskarna den jättelika dinosaurie i Australien som nu har identifierats som en egen art.

Det var i dagens Australien som ”Cooper”, med det vetenskapliga namnet Australotitan cooperensis, levde och den var stor. Riktigt stor. Därav namnet som kan översättas med ”den södra titanen”.

– Med hjälp av jämförelser av bevarade extremiteter, uppskattar vi att den här nya titanosauriden var en av de fem största i världen, säger Robyn Mackenzie, paleontolog vid Eromanga Natural History Museum i Queensland, till nyhetsbyrån AFP.

Australotitan cooperensis var en av de största dinosaurierna som någonsin har existerat
Australotitan cooperensis var en av de största dinosaurierna som någonsin har existerat. Illustration: Vlad Konstantinov/TT

De fossilerade resterna hittades redan 2007, men det är först nu som paleontologerna har identifierat dem som tillhörande en egen art.

Australotitan cooperensis levde för cirka 100 miljoner år sedan, och den tros ha varit mellan 5 och 6,5 meter hög, och 25 till 30 meter lång.

Titanosauriderna tillhör ordningen sauropoder. De var – storleken till trots – fridfulla växtätare med utmärkande långsmala halsar. Bland dem återfinns de största landlevande djur som vetenskapen känner till. Däribland Argentinosaurus, som upptäcktes på 1990-talet och som möjligen var störst av dem alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV