Radar · Miljö

”Utan bilen-dealen” visar hur bilresandet kan minska kraftigt: ”Vi är väldigt stolta”

Projektet "Utan bilen-dealen" blev väldigt lyckat i Stockholmsregionen.

“Utan bilen-dealen” är ett projekt från Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, som gått ut på att ersätta bilresor under 10 kilometer med elcykel. Och resultaten bland testdeltagarna har varit mycket positiva! 

Under tio veckor provade 20 hushåll i Stockholmsregionen på att välja bort bilen på kortare sträckor. Projektet är ett samarbete mellan 26 kommuner där bland annat företaget MOVS har sett till att dela ut elcyklar till hushållen. Kommunerna som deltagit i projektet är Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

– Vi är väldigt stolta över vårt samarbete med Stockholms stad och Utan bilen-dealen. Elektrifierad mikropendling är ett svar på människors efterfrågan om en enklare vardag, hälsosammare livsstil och önskan om att resa hållbart, säger Jonas Rundqvist, CMO/Creative Director, Movs Technology Group, till It-Hållbarhet.

MOVS ambition framöver är att skapa förutsättningar för mer elektrifierad mikropendling genom att erbjuda uthyrning av lätta elfordon under en längre tid. Man pekar på att vardagsträngsel och stress skulle minska, samt att dagliga resor till jobb och förskola skulle bli smidigare och mer hälsosamma.

Så gick det för familjerna

Men hur blev då slutresultatet i “Utan bilen-dealen”? Jo, man kan se att bilresorna minskade avsevärt, till och med mer än väntat.

De 20 familjerna valde totalt bort 2 000 korta bilresor under testperioden, vilket var en minskning med 83 procent. Vilket överträffade målsättningen som var 75 procent.

I genomsnitt har familjerna dessutom gjort 13 cykelresor per vecka. Det ger 130 cykelresor per familj för hela testperioden och totalt 2 600 cykelturer med alla familjer inkluderade.

90 procent av deltagarna är dessutom mycket positiva till att ha bytt ut de korta bilresorna mot elcykeln, skriver It-Hållbarhet, där du kan läsa ännu mer om testresultaten.