Energi · Syre tipsar

Så tar du hand om din skörd

Hösten är här och det är hög tid att fundera över hur och var man ska förvara sin skörd.

Hur lagrar man bäst sina efterlängtade morötter, rödbetor och lökar? Det ekologiska fröföretaget Runåbergs Fröer i Spekeröd har mer än 30 års erfarenhet av ekologisk odling och många tips att dela med sig av.

Morötter som ska förvaras skördas så sent som möjligt, men blasten ska fortfarande vara grön när du tar upp dem. Var aktsam om rötterna och spara en liten bit av blasten. Undvik stötar, det försämrar hållbarheten. Morötter kan ligga i sand, torra löv, torv eller sågspån i källaren. I bra lagringsutrymmen går det fint att helt enkelt lägga dem i säckar eller lådor.

Rödbeta

Rödbetorna ska tas upp ur jorden innan de starka frostnätterna sätter in. Lämna några centimeter av blasten och putsa inte av dem, eftersom rödbetor lätt blöder. Förvara dem sedan i sand, torv, torra löv eller bara i säckar. De håller sig bäst i utrymmen med låg temperatur och hög luftfuktighet.

Vintersquash

Låt din vintersquash växa så länge som möjligt innan frosten blir för kraftig. Lämna fem centimeter av skaftet när du skördar. Om frukterna blivit smutsiga av att ligga i jorden, torka av dem med lite vatten, eventuellt med några droppar ättika eller sprit i. Låt fukterna  lufttorka inomhus efter skörden, så att de bildar korkvävnad. Idealet är att låta dem ligga i ett luftigt utrymme med 25–32 graders värme i ungefär tio dagar – här kan en värmefläkt vara till hjälp om skörden är stor.  Allra enklast är att sedan förvara frukterna på en hylla i köket, och äta upp dem efterhand eller så snart du ser tecken på mögel. Dekorativt, dessutom!

Pumpa 

Pumpa skördas liksom vintersquash innan frosten skadar frukterna. De allra flesta pumpor kan lagras i flera månader på samma sätt som vintersquash, men behöver inte samma värmebehandling innan.

Vitkål

Vitkål som ska lagras skördas ganska sent och tål flera minusgrader, så länge den får tina upp helt innan den tas upp. Förvara den svalt och vid hög luktfuktighet, men ändå så luftigt det går. Det är bra att linda in huvudena i tidningspapper. På så sätt kommer de inte i direktkontakt med varandra, vilken förlänger lagringstiden. Vitkålshuvuden ska överlag behandlas försiktigt; en liten stöt kan efterhand leda till svampangrepp som försämrar hållbarheten.

Gul och röd lök

Lök ska skördas vid torrväder. När du ser att ungefär en fjärdedel av lökarna börjat vissna och lägga sig, bryt då ner blasten på resten av löken och låt dem vara kvar i jorden några dagar till. Ta sedan upp dem och lägg dem under tak på en luftig och torr plats för att torka ytterligare någon vecka. Därefter trivs löken bäst om den förvaras i ett torrt och svalt utrymme.

Purjolök

Purjolök skördas oftast på senhösten. Du kan jordslå dem – det vill säga gräva ner eller täcka rötterna med jord, för att undvika uttorkning/frysning – i ett växthus eller en täckt drivbänk, eller ställa dem tätt intill varandra i en låda med jord, sand eller torv. Förvara dem sedan i en kall och lagom fuktig källare.

Tipsen är hämtade från boken ”Runåbergs fröer” (2013), skriven av Johnny Andreasson.