Radar · Integritet

MP: ”Ta av silkesvantarna för att pressa Orbán”

”Vi ska straffa, inte belöna auktoritära ledare i EU som inte tillgodoser sina medborgares rättigheter”, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Den kritiserade ungerska lagen, som förbjuder hbtqi-relaterad information till ungdomar, fortsätter få skarp kritik. ”Den senaste lagen är ännu ett förödande slag mot unga hbtqi-personer och regnbågsfamiljer i landet”, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

I går kallade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lagen ”skamlig”.

– Lagen likställer homosexualitet och könskorrigering med pornografi. Den använder barns rätt till skydd som förevändning för att hårt diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning, sade hon på en presskonferens i går.

Den 15 juni antog det ungerska parlamentet lagen som förbjuder hbtqi-relaterad information i skolors utbildningsmaterial eller tv-program för barn under 18 år.

I samband med att lagen trädde i kraft den 8 juli röstade EU-parlamentet för en resolution som fördömer lagen.

– Med den nya resolutionen visar en betydande majoritet av politikerna i EU-parlamentet att Viktor Orbáns politik är förkastlig och att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter, säger Alice Bah Kuhnke.

”Måste tala det enda språk Orbán förstår”

I resolutionen beskrivs lagen som en tydlig överträdelse av de rättigheter som återges i bland annat i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna. 459 parlamentariker röstade ja mot 147 nej och 58 nedlagda röster.

De svenska parlamentarikerna röstade ja, utom Sverigedemokraterna, som avstod.

– Vi uppmanar både kommissionen och medlemsstaterna i rådet att ta av silkesvantarna och använda verktygen de faktiskt har till sitt förfogande för att pressa Viktor Orbán till förändring, säger Bah Kuhnke, och fortsätter:

– Nu har kommissionen gått oss progressiva till mötes genom att stoppa den första utbetalningen av coronastödet till Ungern, vars ledning inte lever upp till de krav vi enats om för att få ta del av pengarna. I ett läge som detta måste vi tala det enda språk som auktoritära ledare, i detta fall Orbán, förstår – nämligen pengar.

Enligt henne måste EU också aktivera den mekanism som drar in stödet från EU-budgeten till medlemsländer som inte respekterar rättsstatens principer.

– Miljöpartiet ser inte att det finns anledning för kommissionen att fördröja en aktivering av rättsstatsmekanismen ytterligare. Det skulle vara att ge vika för Polen och Ungerns hot.

Ett annat verktyg är artikel 7-förfarandet, som kan inledas mot en medlemsstat som ”allvarligt åsidosätter” unionens grundläggande värden. En konsekvens kan bli inställd rösträtt i rådet, där unionens stats- eller regeringschefer ingår.

– Medlemsstaterna i rådet måste gå vidare med både artikel 7-förfarandet mot Ungern och den antidiskrimineringslagstiftning som har legat på is i över ett decennium, säger Alice Bah Kuhnke.

En grupp aktivister protesterar mot den nya lagen, som diskriminerar hbtq-personer, vid parlamentet i Budapest den 8 juli 2021
En grupp aktivister protesterar mot den nya lagen, som diskriminerar hbtq-personer, vid parlamentet i Budapest den 8 juli 2021. Foto: Laszlo Balogh/AP/TT

Aktivister lovar att stå emot kritiserad lag

Även i Ungern protesterar människor mot lagen, rapporterar TT. David Vig, chef för Amnesty International i Ungern, säger till nyhetsbyrån AFP att ”lagen kopplar samman brottslighet gentemot barn med hbtq-personer på ett elakt och förljuget sätt”.

Han säger att lagen inte kommer att ändra på organisationens utbildningar eller kampanjer.

Transsexuella Floris Fellegi-Balta är osäker på om hen kan ha kvar arbetet på en grundskola i huvudstaden. Utöver att vara lärare i kemi och biologi leder Fellegi-Balta en workshop med bland annat hbtq-frågor.

– Man kan tolka lagen som att bara genom att komma hit och undervisa så visar jag på transsexualitet, säger Fellegi-Balta till Reuters.

Skolan har lovat att stödja undervisningen.

Premiärminister Orbáns stabschef Gergely Gulyás säger att kritiken är en del av en ”aldrig tidigare skådad kampanj” mot Ungern, rapporterar TT.

– Att skydda barn är en prioritet för Ungerns regering. Även om Bryssel vill släppa in hbtq-aktivister i förskolorna och skolorna så kommer vi att vägra, säger han.

Fakta: Den nya lagen i Ungern

EU-kommissionen har uttryckt skarp kritik och skickat ett formellt brev till Ungern angående en ny lag, som röstades igenom i landets parlament den 15 juni.
Lagen slår mot bland annat reklam och andra massmedieprodukter som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet” för personer under 18 år.
Tv- och radiokanaler i Ungern ska endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.
Även sexualundervisningen för minderåriga berörs av lagstiftningen, som Ungerns regering anser är till för att skydda minderåriga.
”Lagen handlar om att avgöra hur föräldrar ska ge sina barn sexualundervisning”, sade premiärminister Viktor Orbán i samband med EU-ländernas toppmöte i Bryssel i midsommarhelgen.
Källa: TT