Energi

Undvik de vanligaste misstagen vid renovering

Att göra en plan för renoveringen är klokt för att undvika vanliga misstag – som att tro att det ska gå fortare än det gör.

Ett utdraget renoveringsprojekt kan slita både på relationen och på plånboken. Men det finns knep att ta till.

– Att vara beredd på att det tar längre tid än man tror är en bra början, säger byggnadsantikvarien Erika Åberg.

Många drömmer om ett hus eller en lägenhet med själ och historia. Men balansgången mellan att skapa en boendemiljö för ett bekvämt familjeliv med moderna funktioner – och samtidigt bevara charm och vackra detaljer från förr – kan vara svårare än man tror. Ett av de vanligaste misstagen är att felberäkna hur mycket tid arbetet faktiskt tar.

– Det skapar mycket stress och påfrestningar, säger Erika Åberg.

Hon är ett välkänt ansikte från SVT-programmet ”Det sitter i väggarna” och har gedigen erfarenhet av renoveringsarbete. Hon och hennes man Björn har under ett drygt decennium restaurerat sin gård från grunden, ute och inne, och samtidigt levt familjeliv med två små barn.

– Jag har lärt mig massor under resans gång. Både om mig själv och om det praktiska arbetet, säger hon.

Blev en bok

Erfarenheterna har hon samlat i boken ”Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem”. I tio kapitel berättar hon om allt från grundläggande sätt att tänka och planera arbetet till praktiska steg för steg-moment.

– Byggnadsvård handlar om att restaurera på ett sätt som är hållbart, både för hemmet, miljön och för dig och din familj, säger Erika Åberg.

En av de viktigaste punkterna är hur man planerar och delar upp arbetet mellan sig. En ojämn fördelning där en snickrar och en sköter markservicen kan bli förödande för förhållandet på sikt.

– Jag tror att man vinner mycket på att turas om. Inte minst med tanke på att renoveringen oftast pågår under lång tid. Risken är att den ene står med en hammare i handen och ser barnens småbarnsår passera i ögonvrån och att den andre får städa, diska och laga mat under tiden.

– Det kanske funkar för vissa, men jag har hört många vittna om att det blir ohållbart, säger Erika Åberg.

Att inse sina begränsningar och att våga be om hjälp av familj och vänner gör mycket för orken, liksom att faktiskt ta ledigt från husarbetet då och då.

Många beslut

En annan sak Erika tycker att man ska ha med sig från start är att fundera över vad det är för boende man vill ha. Förvånansvärt ofta förvandlas gamla anrika hus till hypermoderna bostäder utan hänsyn till historien.

– Det skär i hjärtat att se ett fullt fungerande, platsbyggt funkiskök rivas ut eller originalfönster tas bort. Min vädjan till alla är att inte köpa ett hus eller en lägenhet som du ändå vill totalförvanska till något annat än vad det är.

Förutom att kulturhistoriska värden och resurser går förlorade är bostäder byggda före 1931 en bristvara, de står för endast nio procent av det totala utbudet av småhus. För lägenheter är siffran ännu lägre, 4,5 procent. Att förhålla sig till den period bostaden är ifrån är också en bra hjälp.

– Under en renovering ska oändligt många beslut tas. Vilka material ska vi välja, vilka färger och tapeter tycker vi om? Hur ska belysningen lösas och vilka kontakter ska vi ha? Att utgå från en tidsperiod begränsar valmöjligheterna. Det underlättar mycket, säger Erika Åberg.

Ont om original

Samtidigt förstår hon att det finns många sätt att ”bli med ett hus”. Ibland kanske man inte har så stora valmöjligheter att få precis den bostad som rimmar bäst med den egna smaken.

– Men vill du ha det supermodernt så finns det ofta sådana hus på marknaden. Försök att hantera kulturhistoriska värden med ödmjukhet, säger hon.

Själv drömde hon om att bo i en funkisvilla. I stället blev det en mindre bondgård från 1911. Huset bar dessutom spår av tidigare renoveringar.

När jag tänker tillbaka och ser på gamla bilder kan jag inte riktigt fatta varför vi föll för det. Vi har försökt återställa det på ett både vackert och funktionellt sätt, säger Erika.

Nästan 14 år senare kan hon och Björn äntligen konstatera att det är klart. Stora saker, som avlopp och tak, har blivit upprustade, men annat har också fixats, som tapeter, slipning av golv och återställning av spegeldörrar.

Har nya planer

En miss som hon ångrar är att de snålade lite på eluttag eftersom de tidstypiska i porslin var ganska dyra.

– Nu ligger det fula skarvsladdar överallt i stället.

En sak hon däremot är väldigt nöjd med är något de har lyckats låta bli – att renovera sovrummet.

– Tapeterna där är egentligen inte alls min smak, men de är ett fint tidsdokument från 1990-talet.

Bara för att huset nu är färdigt saknas det inte projekt hemma hos Erika Åberg. I somras byggdes ett orangeri i anslutning till bostadshuset. I vår och sommar ska trädgården återställas efter bygget och en ekopool anläggas.

– Det är en jättehäftig grej som går ut på att vattnet renas med växter i stället för med kemikalier. Samtidigt blir den en vattenreservoar och på vintern förvandlas den till en skridskobana.