Radar · Utrikes

Netanyahu i domstol – sex veckor före valet

Benjamin Netanyahu i domstolen i Jerusalem.

Benjamin Netanyahu nekar till anklagelserna om korruption. Rättegången mot Israels premiärminister har återupptagits omkring sex veckor innan det är dags för väljarna att rösta om hans framtid i ännu ett val.

Säkerhetspådraget var omfattande när Benjamin Netanyahu anlände till domstolen i Jerusalem på måndagen. Han möttes av demonstranter med plakat med det numera välkända slagordet ”crime minister” (ungefär brottsminister).

Men här fanns också en skara anhängare, hos vilka 71-åringen kan förlita sig på en nästan kultliknande hängivenhet – de brukar hylla honom som ”Bibi, Israels kung”.

Netanyahu är den premiärminister som har suttit längst vid makten i Israel och den första att ställas inför rätta under sin tid på posten. Måndagens snabba framträdande i rätten var det andra sedan rättegången formellt inleddes i maj.

Nekar till brott

Regeringschefen står sedan 2019 åtalad för bedrägeri, bestickning och trolöshet. Och som så många gånger förut upprepade han inför domarna att han inte anser sig skyldig innan han lämnade salen omkring 20 minuter in i förhandlingen.

Hans hastiga sorti tolkas som ett försök att övertyga allmänheten om att han inte tänker låta rättsprocessen stjäla fokus från uppgiften att styra landet ut ur coronakrisen.

När rättegången inleddes i maj hade Netanyahu just gått segrande ur ett val och bildat en koalitionsregering med sin rival Benny Gantz. Men det bräckliga samarbetet var enligt vissa experter dödsdömt redan på förhand och i december brakade det slutligen samman. Det innebär att Israel den 23 mars tvingas hålla sitt fjärde val på mindre än två år – samtidigt som rättsprocessen mot Netanyahu går in i ett mer intensivt skede.

"Trollkarlen"

Netanyahu kallas ibland ”trollkarlen” på grund av sin förmåga att vinna val. Men nu riskerar han att behöva dyka upp i rätten flera gånger i veckan samtidigt som han ska styra landet och försöka övertyga väljarna om att ge honom förnyat förtroende.

Måndagens framträdande kretsade kring Netanyahus formella syn på anklagelserna. Framöver ligger fokus på vittnesmål och bevis – och den stora frågan är hur schemat kommer att se ut. Det kan dröja en månad, eller till och med till efter valet, innan rätten inleder sin granskning av bevisläget, skriver Haaretz.

En av Netanyahus främsta allierade, parlamentets talman Yariv Levin, har uppmanat domarna att skjuta upp utfrågningarna till efter den 23 mars. Allt annat vore att störa valprocessen, enligt Levin – och uttalandet ses allmänt som en indikation på premiärministerns förhoppning om att förhandlingarna skjuts på framtiden.

Tre fall

Korruptionsåtalet mot Netanyahu är uppbyggt kring tre olika ärenden.

Det allvarligaste, fall 4 000, rör anklagelser om att Netanyahu ska ha förhandlat med Shaul Elovitch från telekomjätten Bezeq om positivare bevakning på en nyhetssajt i utbyte mot förmåner.

Fall 2 000 rör anklagelser om att Netanyahu slutit avtal med tidningsägaren Arnon Mozes i utbyte mot gynnsam bevakning. Och fall 1 000 kretsar kring anklagelser om att Netanyahu och hans familj tagit emot dyra lyxgåvor, bland annat cigarrer, champagne och smycken, i utbyte mot ekonomiska och politiska tjänster.

Riskerar fängelse

Om Netanyahu döms kommer det att innebära slutet för hans politiska karriär, åtminstone om han inte lyckas överklaga domen utan slutar i fängelse. En sådan process skulle sannolikt ta flera år. Och fram tills att det eventuellt händer kan han sitta kvar vid makten – om han lyckas bli omvald den 23 mars.

Opinionsmätningar pekar på att det återigen kan bli jämnt mellan partierna.

Fakta: Anklagelserna mot Netanyahu

Rättegången mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu handlar om bedrägeri, bestickning och trolöshet – anklagelser som han nekar till. Till grund för åtalet ligger tre ärenden som kallas fall 1 000, 2 000 och 4 000.
Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor värda motsvarande närmare två miljoner kronor från Hollywoodproducenten Arnon Milchan och kasinomiljardären James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska åtminstone Milchan ha fått politiska tjänster, bland annat hjälp med att förlänga sitt visum i USA. De formella anklagelserna är bedrägeri och trolöshet.
Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. I det fallet står Netanyahu åtalad för bedrägeri och trolöshet.
Fall 4 000 anses vara det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt kontrollerad av bolagets majoritetsägare Shaul Elovitch. I det fallet anklagas Netanyahu för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet.