Radar · Politik

Oppositionen: Regeringen bör markera mot Peking

Oppositionen i riksdagen pressar på för att regeringen ska markera mot vinter-OS i Kina.

Oppositionen i riksdagen trycker på för att regeringen ska markera diplomatiskt mot Kina i samband med de olympiska spelen. ”Det skulle vi stödja oförblommerat”, säger Moderaternas talesperson Hans Wallmark till TT.

Flera länder med USA i spetsen har beslutat att diplomatiskt bojkotta vinterspelen i Peking i februari. Den svenska regeringen har inte satt ned foten i frågan.

– Det är något som vi behöver diskutera i regeringen. Vi har inte fattat något beslut än, sade statsminister Magdalena Andersson (S) till TT på onsdagen.

Oppositionspartierna i riksdagen anser att regeringen måste markera på något sätt.

– Jag tycker absolut att det är dags att sätta ned foten och att ingen regeringsrepresentant ska resa till Peking, säger Vänsterpartiets talesperson Håkan Svenneling till TT.

Ingen propagandamaskin

Moderaternas Hans Wallmark har ställt en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) om hur regeringen ser på frågan. Han anser att Sverige bör markera på något sätt.

– Det finns all anledning för Sverige att starkt fundera på det, och skulle regeringen ställa sig bakom en diplomatisk bojkott, så skulle vi stödja det oförblommerat, säger han.

Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai försvann från offentligheten efter att ha anklagat en högt uppsatt medlem för Kinas kommunistparti för sexuella övergrepp
Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai försvann från offentligheten efter att ha anklagat en högt uppsatt medlem för Kinas kommunistparti för sexuella övergrepp. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kristdemokraternas talesperson Lars Adaktusson delar den uppfattningen.

– Min uppfattning är att det är en bra och motiverad åtgärd, sen har vi som parti inte tagit ställning. Men efter det som har hänt inte minst med den här tennisspelaren och med hela folkmordssituationen med uigurerna, så blir det ju väldigt märkligt att bara låta detta passera och genomföra de olympiska spelen som om inget har hänt, säger han.

Även Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren tycker att den svenska regeringen ska agera.

– Jag tycker att det handlar om att sända ett budskap. Idrottarna genomför OS, men vi blir inte en del av en propaganda för regimen när det gäller övergrepp mot mänskliga rättigheter, säger Kerstin Lundgren.

Vill ha med EU

Hon anser att Sverige ska ta upp frågan om en diplomatisk bojkott i EU-kretsen.

– Det vore starkt om EU-länderna kunde agera gemensamt i det här läget, säger Kerstin Lundgren.

Men hon är väl medveten om att det kommer att vara svårt att ena EU-länderna om en diplomatisk bojkott. Om det inte går tycker hon att Sverige ska ansluta sig till de länder som vill.

Sverigedemokraterna har ställt frågor till regeringen om en eventuell bojkott, och har tidigare varit kritiska till att Kina arrangerar OS.

Över partigränserna

– Det vore positivt om regeringen kan agera och markera som företrädare för den svenska staten – och att vi kunde hitta en gemensam EU-linje mot Kina i den här frågan, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson i SD.

– Det är en fråga som borde vara gemensam över partigränserna.

I grunden ska idrott och politik inte blandas ihop, understryker Emilsson.

– Men i det här fallet när det är tydliga icke-demokratier och diktaturer som arrangerar stora mästerskap, så behöver politik och idrottsliv ibland kroka arm, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV