Radar · Integritet

Fredspristagare: Journalister måste samarbeta

Fredspristagarna Dmitrij Muratov, till vänster, och Maria Ressa, till höger, i Oslo.

Journalister världen över behöver samarbeta bättre för att stå emot hoten mot pressfriheten.
Det säger Maria Ressa, en av två journalister som tilldelats Nobels fredspris, vid en presskonferens i Oslo.

Hon säger att eran då mediehus konkurrerar med varandra ”är död” och att slaget nu handlar om att tillsammans ta strid för fakta.

– Det här är ett läge då vi befinner oss på samma sida och måste hitta nya sätt att samarbeta på, inte bara i våra egna länder utan globalt, säger Ressa

Maria Ressa kommer från Filippinerna och tilldelades fredspriset tillsammans med ryske Dmitrij Muratov. De är båda journalister och pressfrihetsaktivister.

Sedan det tillkännagavs att de fick fredspriset i oktober har pressfriheten inte gått framåt i Ryssland, säger Muratov, som talade med hjälp av en översättare.

– Regeringar investerar i lögner, inte journalistik, säger han.

Fyra domstolar

Maria Ressa säger att pressfriheten är under press även i Filippinerna.

– Än så länge är pressfriheten hotad. Det krävdes ett stort arbete för att kunna komma hit och svara på era frågor.

Hon behövde få klartecken från fyra domstolar för att kunna resa till Oslo, på grund av de brott hon anklagas för i sitt hemland.

I juni förra året dömdes hon för nätförtal. Just nu är hon släppt mot borgen i väntan på att överklaga. Totalt finns sju pågående rättsprocesser där Ressa är inblandad.

Riskfyllt pris

På en fråga om fredspriset innebär en risk att bli stämplad som en ”utländsk agent” i Ryssland säger Muratov att han i så fall inte skulle bli upprörd.

– Men jag tror inte att vi kommer att få den stämpeln. Vi löper risk att utsättas för annat, däremot, säger Muratov.

”Utländsk agent” är en benämning på medier och andra organisationer som anklagas av Kreml för att vara utlandsfinansierade och ägna sig åt politisk verksamhet, som kan leda till drastiska inkomstförluster och höga böter.

Enligt internationella journalistfederationen IFJ dödades tre journalister i Filippinerna bara i fjol. I Ryssland sitter tolv för närvarande i fängelse, vilket uppges följer en global trend av att fler journalister hamnar bakom galler.

Fakta: Maria Ressa och Dmitrij Muratov

Maria Ressa, 58 år, från Filippinerna, och Dmitrij Muratov, 59 år, från Ryssland, är båda journalister och pressfrihetsaktivister.
Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. 2012 var hon medgrundare till Rappler, ett digitalt mediebolag för undersökande journalistik. Rappler har fokuserat på att granska president Rodrigo Dutertes regim och dess övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Tidigare har Ressa bland annat fått svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne samt Svenska Pens Tucholskypris.
Dmitrij Muratov har under decennier försvarat pressfriheten i Ryssland. 1993 var han med och grundade den oberoende tidningen Novaja Gazeta, vars journalistiska verksamhet han lett i många år.
Novaja Gazeta har sedan dess publicerat texter som bland annat kritiserat korruption, politiskt våld och valfusk. Flera medarbetare har mördats genom åren.
Källa: Norska Nobelkommittén
TT