Radar · Utrikes

Lukasjenko förnekar inblandning i mord

Belarus president Aleksandr Lukasjenko höll presskonferens på årsdagen av valet 2020.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko slår ifrån sig misstankar om att hans regim varit inblandad i aktivisten Vitalij Sjisjovs död. Den auktoritäre ledaren hävdar också att fjolårets utdömda val var ”helt transparent”.

Uttalandena görs exakt ett år efter det val som Lukasjenko, ofta kallad Europas siste diktator, enligt officiella siffror vann med 80 procent.

Oppositionen och omvärlden har dömt ut valet som riggat och resultatet utlöste en massiv protestvåg. Regimen svarade med våld och massgripanden och har med allt större kraft tryckt ned alla former av opposition i landet.

Under måndagens presskonferens säger Lukasjenko att valet var ”helt transparent” och anklagar oppositionen för att planera en ”kupp”.

Hittades hängd

Han nekar också till att landets säkerhetstjänst skulle ha något att göra med den 26-årige aktivisten Vitalij Sjisjovs död. Sjisjov hittades hängd i Kiev i Ukraina den 3 augusti. Han ledde en Ukrainabaserad ideell organisation som hjälper belarusier att lämna hemlandet. Händelsen utreds som misstänkt mord.

Sjisjovs organisation BDU har riktat misstankarna mot belarusisk säkerhetstjänst.

– Han var ingen för oss. Vi har tillräckligt med folk att hantera utan Sjisjov, säger Lukasjenko.

Nya sanktioner

Under presskonferensen anklagade Lukasjenko även den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja, som sökte skydd på den polska ambassaden i Tokyo under OS och nu befinner sig i Polen, för att vara ”kontrollerad” av Warszawa.

Samtidigt säger sig presidenten vara beredd på dialog med västländer, men uttalar sig ilsket om nya brittiska sanktioner som trädde i kraft under måndagen. Även USA meddelar under måndagen att man kommer att utöka sanktionerna mot den belarusiska regimen med anledning av det politiska förtrycket i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV