Radar · Utrikes

Irritation på franska kaféer över covidpass

Turister bevittnar protester mot de utvidgade reglerna om covidpass i Marseille i lördags.

Invånarna i Frankrike måste från och med i dag kunna visa upp ett särskilt hälsopass för att exempelvis kunna gå på kafé eller ta tåget. Reglerna träder i kraft trots fyra helger i rad av ilskna protester, och viss förvirring över tillämpningen.

I lördags demonstrerade närmare en kvarts miljon människor runt om i Frankrike mot kravet på att kunna visa att man antingen är färdigvaccinerad, nyligen testats negativt eller tillfrisknat från covid-19 för att få utföra flera normalt vardagliga aktiviteter.

Sedan den 21 juli är covidpasset redan obligatoriskt på simhallar, biografer, teatrar och museer. Nu utvidgas reglerna till att gälla även kaféer och restauranger – både inomhus och på uteservering – liksom resor med fjärrtåg.

Hoppas undvika nedstängning

Regeringen hoppas att kravet på covidpass ska få fler att vaccinera sig och hejda smittspridningen.

– Passet och vaccinationskampanjen bör hjälpa oss att undvika nya utegångsförbud och nedstängningar, säger hälsominister Olivier Véran till tidningen Le Parisien.

Kritikerna anser att reglerna innebär oacceptabla inskränkningar av de medborgerliga friheterna. Flera opinionsmätningar indikerar dock att en majoritet av fransmännen stödjer kravet på covidpass, som väntas gälla åtminstone till i november.

"Vi är inga poliser"

När kaféerna öppnade under måndagsmorgonen rådde på sina håll förvirring och frustration kring tillämpningen av de nya reglerna.

– De har inget hälsopass och det finns inget jag kan göra åt saken, säger Mirela Mihalca vid ett kafé i centrala Paris och pekar mot två gäster som hon avböjt att servera.

– Vissa är med på noterna, andra inte. Det kommer att bli svårt, vi är inga poliser, utbrister hon.

50 mil söderut, i centrala Bordeaux, beklagar sig kaféägaren David Fourton över att han kommer att behöva anställa en ny person för att hinna kontrollera gästernas covidpass.

– Och om vi nekar gäster, hur kommer de att reagera då? Det här kommer helt klart att skapa fördröjningar och riskerar att resultera i en fullständig röra under de mest hektiska timmarna, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV