Radar · Morgonkollen

USA: Ryssland trappar upp vid Ukrainas gräns

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i mitten) besöker landets soldater i östra Ukraina på torsdagen.

Ryssland mobiliserar vid Ukrainas östra gräns. Det finns i dag fler ryska militärer vid gränsen än vad det har gjort sedan 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön, enligt USA:s regering.

Vita huset säger sig vara oroad och diskuterar situationen med sina Nato-allierade.

– Vi är allt mer bekymrade över Rysslands eskalerande aggressioner i östra Ukraina den senaste tiden, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Några detaljer om exakt hur många ryska soldater det handlar om som uppskattas vara utplacerade vid den ukrainska gränsen har USA inte givit, men det är första gången som president Joe Bidens regering pratar om storleken på den ryska mobiliseringen.

De senaste veckorna har striderna mellan ukrainska soldater och Rysslandstrogna separatister stegrats i östra Ukraina och under torsdagen reste Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till den östra frontlinjen för att tacka landets soldater och bedöma situationen.

Samtidigt lyfte Nato-landet Tysklands förbundskansler Angela Merkel på luren och ringde till Rysslands president Vladimir Putin för att uppmana honom att dra tillbaka de ryska soldaterna från gränsen.

Hittills i år har 26 ukrainska soldater dött i strider med separatister, enligt president Zelenskyj. Konflikten i östra Ukraina har krävt omkring 13 000 liv sedan 2014.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV