Radar · Migration

USA återupptar ekonomiskt stöd till palestinska flyktingar

Under Donald Trumps tid som USA:s president fattade han flera beslut som upprörde palestinierna, och tog samtidigt Israels sida i konflikten.

USA:s förre president Donald Trump drog undan all ekonomisk hjälp till palestinska flyktingar via FN-organet UNRWA. Trump, en stor vän av Israel, polariserade konflikten ytterligare genom en rad för palestinierna provocerande drag. Nu återupptar Biden stödet för palestinska flyktingar – men låter samtidigt USA:s ambassad vara kvar i Jerusalem, rapporterar Al Jazeera.

På de fem år som Donald Trump hann vara USA:s president flyttade han bland annat landets ambassad till Jerusalem, stöp allt stöd till palestinska flyktingar via UNRWA och gjorde upp planer för att Israel skulle få fortsätta annektera delar av Västbanken. Den fredsplan han lade upp var ensidigt till för att ge Israel ökat inflytande i regionen, enligt palestinierna och många experter. Trump tog i sin politik tydligt sida för Israel i konflikten.

Över 5,7 miljoner palestinier lever idag på Västbanken, Gazaremsan, i Libanon och Jordanien och är beroende av stöd från UNRWA, det FN-organ som kom till efter att staten Israel skapades och drev många palestinier på flykt. Sedan starten delar UNRWA ut mat, utbildning, förnödenheter och andra former av stöd till statslösa palestinier. Donald Trump valde att strypa allt USA:s stöd till  både UNRWA och den palestinska myndigheten (PA) 2018. Innan dess hade USA varit det största givarlandet till UNRWA ända sedan starten 1949.

Men under onsdagen kom USA:s utrikesminister Anthony Blinken med beskedet om att USA nu återupptar stödet. Något som välkomnas av FN.

– UNRWA kunde inte vara mer nöjda över att vi än en gång kommer att samarbeta med USA för att kunna fortsätta ge stöd till några av de mest utsatta flyktingarna i Mellanöstern, och uppfylla vårt mandat att utbilda och göra sjukvård tillgänglig för miljoner flyktingar varje dag. Det finns ingen annan institution som gör det som UNRWA gör, och vi är fast beslutna att fortsätta erbjuda säkerhet, hälsa och framtidshopp för de miljoner flyktingar vi tjänar, säger UNRWA:s generaldirektör Philippe Lazzarini i ett uttalande.

Stödet från USA till UNRWA uppgår till 150 miljoner amerikanska dollar. Utöver det sa utrikesminister Blinken också att USA ska ge palestinierna 75 miljoner dollar för att stötta infrastruktur och ekonomi på Västbanken och i Gaza och 10 miljoner dollar för fredsbevarande program via USAID.

– USA är beslutna när det kommer till att konkret främja välstånd, säkerhet och frihet för både israeler och palestinier på kort sikt, vilket är viktigt på sitt sätt, men också som ett sätt att gå vidare mot en förhandlad tvåstatslösning, sa Blinken efter beskedet enligt Al Jazeera.

Delade meningar om stödet

Joe Biden sa redan när han tillträdde som USA:s president att han skulle ha en annan hållning till Israel och Palestina än vad hans föregångare haft. USA har alltid haft nära relationer med Israel men Trump tog det ännu längre än tidigare och var också god vän med landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

Trumps kanske mest kontroversiella beslut gällande Israel och Palestina var att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem – någon Biden inte kommer att ändra på. Inte heller kommer han göra något gällande de avtal om att normalisera de diplomatiska relationerna mellan Israel och en rad arabiska stater som Trump var med och förhandlade fram. Enligt Al Jazeera ser USA:s nya administration stödet till palestinierna som ett första viktig steg i en lösning på konflikten med Israel. Det anses också vara en säkerhetsfråga – varför den blir en topprioritet.

Reaktionerna på USA:s besked har varit blandade. Medan Israels ambassadör till USA och FN, Gilad Erdan, i hårda ordalag fördömde det och menade att man måste hitta en riktig lösning om biståndet ska återupptas – snarare än att fortsätta finansiera UNRWA som bidrar till att konflikten fortsätter. Från palestinskt håll har man å andra sidan välkomnat beskedet. Ahmed Abu Huly, medlem i den Palestinska befrielseorganisationen (PLO), kallade det för ett ”väldigt viktigt stöd” och sa att han hoppas att det fortsätter, enligt Al Jazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV