Radar · Integritet

M vill se fler övervakningskameror: ”Satsning för att lagföra fler kriminella”

Moderaterna vill att Polismyndighetens övervakningskameror ska tredubblas inom ett år.

Moderaterna vill att Polismyndigheten ska ha tillgång till många fler övervakningskameror än de som finns i dag. De 361 kameror som polisen har i dagsläget, bör utökas till över 2000 till år 2024, föreslår partiet i sin kommande budget.

Fler övervakningskameror skulle bidra till att förhindra och klara upp fler allvarliga brott. Det anser Moderaterna som vill att antalet övervakningskameror hos Polismyndigheten ska tredubblas inom ett år.

– Antalet kameror i Sverige är helt enkelt för litet, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SVT:s Rapport.

I sin kommande budget föreslår partiet att ge polisen i uppdrag att öka antalet kameror till nära 1 100 fram till september 2022. Senast 2024 bör antalet uppsatta kameror vara över 2000, anser Moderaterna, som tycker att utsatta områden ska vara prioriterade, både vad gäller antalet kameror och utbyggnadstakt.

– Sverige är det land i Europa som har störst problem med gängkriminalitet. Att det bara finns 361 kameror hos polisen, det är anmärkningsvärt, och här måste vi göra en ordentlig satsning för att helt enkelt kunna lagföra fler kriminella, säger Johan Forssell (M).

Moderaterna vill också, utöver att det sätts upp fler kameror, att polisen ska ha möjlighet att ta del av andra aktörers kamerasystem. Det skulle exempelvis kunna vara de kameror som Trafikverket har för trängselskatt. Därför föreslår partiet i sin kommande budget även att det ska tillsättas en utredning som möjliggör detta.

Integritet Kameraövervakning