Radar · Utrikes

De åtalas för terrordåden i Paris

Foto: Thibault Camus/AP/TTEn person som skadats i angreppet mot konsertlokalen Bataclan i Paris den 13 november 2015 undsätts.

Terrordåden i Paris den 13 november 2015 tros ha utförts av nio personer som alla dödades själva under attentatskvällen eller strax efteråt. Nu åtalas i stället 20 andra, anklagade för att på olika sätt ha bidragit till dåden.

Bland de åtalade finns främst Salah Abdeslam (född 1989), som är fransk medborgare av marockanskt ursprung, men uppvuxen i Belgien. Abdeslam var på plats i Paris under dåden och tros bland annat ha kört tre självmordsbombare till fotbollsarenan Stade de France.

Hans bror Brahim var en av de terrorister som under kvällen sköt vid barer och caféer i Paris och sedan sprängde sig själv i luften utanför en restaurang.
Kanske var det tänkt att Salah också skulle gjort samma sak. Men i stället flydde han hem till Bryssel, där han till sist infångades under våren 2016.

I Belgien har han redan dömts till 20 års fängelse för terrorbrott i samband med gripandet.

Terrorresenär

En annan av de åtalade är svenske Osama Krayem (född 1992), som bland annat kopplats till den plats i Bryssel där förövarna tros ha tillverkat sina självmordsbomber.

Krayem, som kom tillbaka till Europa under hösten 2015 efter att ha stridit för terrorgruppen IS i Syrien, inväntar även rättegång för sin delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016. Den rättegången väntas starta först under 2022, då man först vill vänta in rättegången i Paris.

Krayem utreds även separat för delaktighet i ett omtalat bestialiskt mord på en tillfångatagen pilot från Jordanien i januari 2015.

Salah Abdeslam, avtecknad under en rättegång i Bryssel 2018, då han dömdes till 20 års fängelse
Salah Abdeslam, avtecknad under en rättegång i Bryssel 2018, då han dömdes till 20 års fängelse. Nu ställas han även inför rätta i Paris, för sin inblandning i terrordåden där den 13 november 2015. Av :Petra Urban/AP/TT

Redan döda?

Sex av de anklagade ställs inför rätta i sin frånvaro. En sitter i fängelse i Turkiet, medan fem andra redan tros vara döda.

I de senare gruppen ingår två franska bröder som ska ha gjort den bandinspelning där IS tog på sig dådet, samt belgisk-marockanske Ousamma Atar (född 1984), som utpekats som den som planerade dåden i både Paris och Bryssel.

Atar, med bakgrund i terrorgruppen al-Qaida och tidigare fängslad i det ökända Abu Ghraib i Irak, anses ha dött i Syrien i november 2017 i en flygräd från den internationella anti-IS-koalitionen.

Merparten av de åtalade riskerar fängelse i mellan 20 år och livstid.

Fakta: Terrorn i Paris

• Den 13 november 2015 slog en islamistisk terrorgrupp till mot Frankrikes huvudstad Paris.

• Klockan 21.16 på kvällen briserade en bomb utanför fotbollsarenan Stade de France i Saint-Denis där Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp. Ytterligare två explosioner följde, alla utlösta av självmordsbombare. Utöver de tre attentatsmännen dödades emellertid endast en person av bomberna.

• Klockan 21.25 klev ett antal män ut ur en bil utanför två barer i västra delen av centrala Paris och öppnade eld med automatvapen. Samma sak upprepades sedan vid ytterligare tre barer och restauranger. Vid en fjärde steg en av förövarna ut och utlöste en självmordsbomb. Totalt dödades 39 personer samt en av attentatsmännen. Ett av dödsoffren var en ung svenska.

• Klockan 21.50 gick ytterligare tre terrorister in i konsertlokalen Bataclan och öppnade eld mot publiken på en rockkonsert. Därefter skjuts och sprängs totalt 90 besökare ihjäl, innan alla tre förövarna strax efter midnatt dödats i polisinsatser.

• Totalt dog 130 personer samt sju attentatsmän i de olika dåden. De övriga två förövarna, däribland den man som pekats ut som gruppens ledare, dog i samband med ett polistillslag fem dagar senare.