Radar · Djurrätt

Simtur med spinndelfiner förbjuds på Hawaii

Det är numera förbjudet för människor att simma med spinndelfiner på Hawaii.

Att simma med spinndelfiner har varit en populär turistattraktion på Hawaii fram till nu och många företag har ordnat guidade turer för detta ändamål. Men det är inte förenligt med rådande djurskyddsregler att komma så nära djuren, anser myndigheterna, som nu förbjuder aktiviteten.

Det är det vetenskapliga organet Nationel oceanic and atmospheric administration (NOAA), som arbetar under USA:s handelsdepartement, som har kommit fram till att det utifrån skyddsreglerna för havslevande däggdjur, inte är lämpligt att människor simmar med spinndelfinerna.

Bedömningen har landat i ett förbud mot att simma med spinndelfiner som befinner sig inom 4 kilometers avstånd från Hawaiiöarna. Det blir också förbjudet att komma närmare djuren än 50 meter, rapporter nyhetsbyrån AP.

NOAA föreslår vidare att det inrättas ett regelverk som mellan klockan 06.00 och 15.00 förbjuder tillträde till vissa områden runt öarna som anses utgöra viktiga livsmiljöer för spinndelfinerna.

Djurrättsorganisationen World animal protection välkomnar beslutet och anser att all närkontakt med delfiner bör förbjudas.

”Delfiner är vilda djur som inte ska användas för underhållning och ekonomisk vinning. Att förbjuda simturer med spinndelfiner är ett steg i rätt riktning. Förbudet är ett bra exempel att följa för andra amerikanska delstater och länder, så att de stoppar närkontakt med delfiner och valar och låter dem leva ifred i frihet. Hawaii skulle kunna göra mer för delfinerna genom att förbjuda simturer med alla typer av delfiner.”, säger Cameron Harsh, kampanjansvarig på World animal protections amerikanska kontor, i ett pressmeddelande.

Vid stränderna under dagtid

Hawaiis spinndelfiner håller sig ofta till strandnära vatten under dagarna, där de umgås, tar hand om sina ungar, gömmer sig för rovdjur samt vilar inför nattens jakt ute i havet.

Spinndelfinen har fått sitt namn efter sitt karakteristiska sätt att snurra runt när de hoppar upp i luften.